Удар на SIPA

Горан Маунага

Неко моћан из правосудно-полицијских структура БиХ процијенио је да бивши директор SIPA Горан Зубац није довољно кажњен судском одлуком о једногодишњем условном затвору и смјеном с директорске позиције па је одлучио да осветнички поход настави покушајем слања у затвор не само Зупца, него и оних за које је сматрао да су "његови људи".

Са том жељом за чак 18 функционера SIPA написана је кривична пријава потписана са "полицијски службеници SIPA".

У овој држави свако свакога може пријављивати без икаквог основа уз навођење најогавнијих клевета и најнижих увреда, а да не страхује да ће одговарати ако пријаве буду одбачене. Ту нема ништа ново, али у овом случају ријеч је о кривичној пријави радних колега једних против других и то у главној полицијској агенцији на нивоу БиХ.

Кад би било икаквог основа за подношење кривичне пријаве и против пола од оног броја против којих је поднесена и кад би заиста они били криви за примање мита, намјештање конкурса и незаконита унапређења у једној таквој агенцији, то би у свакој држави био својеврстан скандал. Али, у оваквој каква је БиХ, није скандал ни кад таква кривична пријава буде поднесена због покушаја чистке људи који су наводни сарадници бившег шефа те агенције који је, претходно, склоњен политички.

Скандал би, свакако, био чак и за једну БиХ, кад би кривица 18 припадника SIPA, тог персоналног ранга и реномеа агенције, била заиста и доказана, а они примјерено кажњени, јер би то био први случај у БиХ да је у некој институцији откривено и кажњено толико криминалаца. То би, у ствари, било потпуно разобличавање удруженог криминалног клана који је годинама дјеловао као озваничена и законом заштићена мафијашка организација. То би био јединствен случај и примјер обрачуна с криминалцима за сваку похвалу. Али кад знамо начин на који је Зубац осумњичен, пријављен и разлоге због којих је то учињено, кад знамо да је осуђен зато што није урадио оно што уопште није у опису његовог радног мјеста и кад знамо да је тиме постигнут крајњи политички циљ, његова смјена, онда, чак и да сви пријављени буду осуђени, ту нема скандала, јер у овој земљи скоро више нико не вјерује у правосуђе и његове одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана