Удар на производњу

Жељка Кокот

Привредницима је година започела у складу са временским приликама, тмурно и сиво, без изгледа да ће их сунце ускоро тешко огријати.

Домаћа привреда притиснута бременом високих трошкова и пореских оптерећења, која снижавају конкурентност производа, нашла се у новом проблему званом повећање акциза. Бура која се дигла средином прошлог мјесеца након што је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ донио одлуку о повећању акциза на гориво и ауто-­гас, пиво те на алкохолна пића и природне ракије настављена је јуче одлуком да се нацрт закона о измјени акциза упути на усвајање у Савјет министара и Парламентарну скупштину БиХ.

Да ствар буде још гора, пољопривредници би се такође могли наћи у сличној ситуацији уколико делегација БиХ задужена за преговоре о придруживању Европској унији, који су јуче настављени, поклекне пред захтјевима европске машинерије и пристане на систем такозване традиционалне трговине са Хрватском која би бацила на кољена рањени аграр.

Удар на привреднике, али и џепове потрошача никада није био ближи него сада, јер се предвиђа да ће повећање акцизе на гориво и ауто-гас и пиво од 15 фенинга по литру, алкохолна пића и природне ракије за пет, односно 2,5 КМ по литру апсолутног алкохола, докусурити привреду која се већ одавно налази на стакленим ногама. Потрошачима то значи само једно, додатно поскупљење свих производа која ће већину становника БиХ довести у још тежу ситуацију, јер крпе крај с крајем и уз постојеће цијене које су сасвим сигурно више од европских. С обзиром на то да привредници и пољопривредници дијалогом нису успјели издејствовати апсолутно ништа, чини се да им преостаје само да протестима и блокадама путева, граничних прелаза и институција у Сарајеву покушају зауставити удар на себе.

И док се на нивоу БиХ брзином свјетлости доносе одлуке које се тичу повећања оптерећења привреде оне друге које се односе на захтјеве привредника за олакшање пословања годинама скупљају прашину у ладицама и чекају нека боља времена. Добра страна цијеле приче би била када би се приходи од нових акцизних намета у стопроцентном износу усмјерили ентитетским фондовима здравственог осигурања и за изградњу аутопутева, али привредници и јавност су прилично скептични, јер то до сада није била пракса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана