Удар на пољопривреду

Жељка Домазет

Почетком фебруара, када буде почела примјена адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), биће извршен додатни удар на домаћу производњу, тврде сви који се баве пољопривредном производњом и узгојем стоке.

Тврде и да нико није водио рачуна о томе како ће живјети и преживјети домаћи произвођачи, иако се одавно зна до чега ће доћи.

Европска унија, која за своје производе тражи ново тржиште, не осврће се на чињеницу да домаћи произвођачи у БиХ немају никакве заштитне мјере нити било коју законску заштиту да ће оно што произведу бити пласирано и да ће свој производ неће моћи продати ни на домаћем ни на иностраном тржишту.

Ратари и сточари у РС већ најављују милионске губитке када границу без царина буду прелазили многи производи из Европске уније. Овај губитак ће, кажу упућени, нарочито погодити Српску јер је више од 60 одсто пољопривредне производње, ратарства и сточарства лоцирано на овим просторима.

Прије самог потписивања адаптираног ССП-а водећа чланица ЕУ, Њемачка, обећала је да ће санирати сву штету која буде настала због адаптације споразума, али од тог обећања се није одмакло ни за милиметар. Ратари и сточари сасвим сигурно не могу живјети од обећања, а изгледа да су им само обећања остала јер детаљне анализе о могућим губицима још увијек нису сачињене.

Ако се има у виду чињеница да идеје које су предлагане из Републике Српске да се увоз из иностранства за одређене пољопривредне производе забрани у вријеме њиховог приспијећа нису наишле на подршку институција на нивоу БиХ, онда је сасвим јасно да је некоме у овој земљи најмање стало до домаћих пољопривредника.

Не буде ли се хитно дјеловало, домаћа пољопривреда, која је већ на кољенима, додатно ће се урушити, пољопривредници ставити катанац на своје фарме и имања, а становништво бити приморано да купује увозне производе и са носталгијом да се сјећа домаћих. Можда их још зачине и обећањем неке од земаља које су им своје производе сервирале на сто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана