Удар на најрањивије

Маријана Миљић Бјеловук
Удар на најрањивије

Грађани Српске могли би да плате папрену цијену хаоса који је настао у БиХ након општих избора.

Све иде у правцу даљег продубљивана кризе, а ако се обистини најава првог човјека Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Суада Арнаутовића да би могло доћи до поништења избора у Српској нема сумње да би могло бити пролонгирано усвајање кључних финансијских докумената, односно републичког буџета и програма економских реформи за идућу годину.

Тиме би највише изгубили грађани, јер би на снази било привремено финансирање, а то значи да би они који су добили увећана примања у току ове године остали без њих. С обзиром на то да је повећање услиједило накнадно у току ове године то значи да би пензионерима, борцима и радницима, али и свим другим корисницима буџета било исплаћено у првом тромјесечју идуће године онолико колико и у првом кварталу ове.

Нема сумње да са тренутним примањима сви муче муку са преживљавањем. Али ако грађани остану без оних увећаних примања, нема сумње да ћемо све више имати оних који прекопавају контејнере у потрази за кором хљеба. Читаву ситуацију компликује и најава да се цијене неће задржати тренутно до границе до које су догурале, јер највећи удар на буџете грађана најављен је за крај ове и почетак идуће године.

И више је него јасно да свим грађанима Српске треба додатно увећавати примања у овој инфлацији која удара, а не умањивати. То не брине никога од креатора тренутног хаоса у БиХ, јер они се са тим проблемима не сусрећу. Њихови новчаници пуни су и не прекопавају по њему да саберу кованице за један оброк, као већина грађана.

Мед и млијеко које су сви обећавали прије мјесец, више нико и не спомиње, јер су сви заузети собом и својим интересима. А грађани, са друге стране, стрепе и траже, као и до сада сами, начин изласка из кризе. Једини, по свему судећи, биће им правац за излазак из кризе - излазак из БиХ.

На то их тјерају годинама представници политичког живота у БиХ, а сада им само са овим најновијим хаосом у преводу поручују да убрзају те миграције и напусте што прије ову накарадну земљу, у којој се не поштује ни “з” од закона.

Нико, као што није ни до сада, неће одговарати за настали хаос, јер они који су на функцијама мисле да су Богом дати и изнад закона. Нема сумње и да се тако већина понаша. На савјести треба да им буду сви они који би могли остати без увећаних примања. Ако је уопште и имају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана