Убиства

Горан Маунага

Истрага убистава Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића више од деценије тапка у мјесту.

А по свему судећи, истрага неће ни бити активирана, исто као што није била ни свих протеклих година, све док дисциплински тужилац Високог судског и тужилачког савјета не одлучи по притужби на рад поступајућих тужилаца и док се не утврди у чему је проблем. Додуше, постоји могућност да истрага не буде активирана ни након тога у случају да дисциплински тужилац утврди да су до застоја довели објективни разлози, али бар ће тада бити јасније о чему се ради.

Али ако би чак и то било утврђено, не би пољуљало вјеровање оних упућенијих у дешавања у вези са тим случајевима да је ту, углавном, ријеч о нераду и непрофесионализму тужилаца и тужилаштава који су истраживали те предмете.

А до таквог односа довело је то што су у позадини истрага вођених до сада у сва три убиства нечиста посла и интереси који, од почетка, прелазе границе БиХ. А да је то тако, потврдили су истрага, извјештај, оптужница и суђење екипи ухапшеној послије Кнежевићевог убиства. И поред чврстих доказа, уз признања о детаљима припреме и ликвидације "Белог вука", тачног кретања и сакривања осумњичених, сви они су, наводно послије интервенције неког моћног, напрасно ослобођени.

Послије тог, предметним тужиоцима као да се на том случају више никако није ни радило, а то као да је осоколило убице које су онда ликвидирале и Југовића, а затим и Марковића.

Ко би се надао томе да ће им наруку ићи чак и то што су ти предмети 2006. године из источносарајевског Окружног тужилаштва прешли у надлежност Тужилаштва БиХ, које је на њима радило још мање од претходника. Уз чудну "вадиону" да "нико тужиоцима у РС није бранио да наставе истрагу иако су предмете предали Тужилаштву БиХ".

Једно је сигурно: нема говора о томе да су наредбодавци и извршиоци тих убистава починили "савршен злочин", да их је до сада било немогуће открити и да, можда, никада и неће бити откривени.     

Да ли је у овим случајевима ријеч о лијености, нераду тужилаца или о намјерном кочењу и ометању истраге, сасвим сигурно ће се кад-тад открити, али најважније је да се ти предмети дају вриједном и професионалном тужиоцу који ће их сигурно довести до краја. И да судија истих таквих карактеристика донесе правну и правичну пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана