Убице у миру

Анита Јанковић Речевић
Убице у миру

Почетком седмице четрдесетосмогодишњи мушкарац из Тешња погинуо је на брду Бецањ у шими званој Присјека, код Добоја када је нагазио на противпјешадиску мину заосталу из грађанског рата у БиХ. У близини експлозије тог кобног дана у Добоју нашло се још двоје грађана који само пуком срећом нису страдали.

Иако је рат на овим просторима окончан прије готово три деценије, овај случај је потврда да његове сјене још  живе и угрожавају животе овдашњег становништва.

Према посљедњим подацима који су објављени у извјештају о протуминском дјеловању Центра за уклањање мина БиХ за прошлу годину, заостала убојита средства директно угрожавају 132.803 грађанина, од чега 14.611 дјечака и 13.772 дјевојчице настањених у 118 локалних заједница. Процјењује се да у шумама, њивама и другим површинама у БиХ има још 171.471 мина које се простиру на око 869 квадратних километара, што је 1,69 одсто укупне површине земље.

Деминери су лани успјели очистити тек 52,74 квадратна метра, што је пола планиране територије на годишњем ниво. И тим темпом требаће нам још деценија и по да земљу очистимо од заосталих убојитих направа. 

БиХ је већ пробила неколико рокова за уклањање мина и експлозивних средстава, а по свему судећи неће испоштовати ни сљедећи.

Жуте траке “Пази мина” дуго ће још упозоравати грађане који се упусте у шетњу непознатим предјелима, или оне који скупљају огрев и секундарне сировине у шумама, поготово на подручју Теслића и Добоја, гдје је пуно мина које убијају и у миру.

Од завршетка рата мине су однијеле 623 живота, а грађани ове земље апсурда могу се само надати да се бројка неће увећавати, јер вјеровање да ће их надлежни заштити од ове пошасти равно је лудилу.

Беспарица се најчешће наводи као главни разлог за споро уклањање мина, а на деминерске активности од рата па наовамо спискане су стотине милиона марака, које су обезбиједили углавном страни донатори. Па само прошле године на те активности потрошено је више од 31,6 милиона КМ.

Недостатак визије вјероватно је далеко већи проблем, јер је то својствено БиХ која је шампион у кршењу свих могућих рокова. Нерационална потрошња новца и корупција додатни су разлози због којих су изостали очекивани резултати.

Крајње је вријеме да се овај вишегодишњи проблем ријеши и да надлежни нађу заједнички језик и новац за потпуно чишћење јер мина не пита ко је Србин, Хрват или Бошњак, дијете, мушкарац или жена. Људи су гинули у рату и тада није било оправдања за изгубљене животе, о миру да и не говорим. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана