У Сарајеву ништа ново

Мирослав Филиповић
У Сарајеву ништа ново

Нова рунда разговора о уставним промјенама домаћих политичара са министром иностраних послова Шпаније Михаелом Aнхелом Моратиносом и замјеником америчког државног секретара Џејмсом Штајнбергом, ако се у обзир узму прве реакције, требало би да донесе једно ново – ништа.

На основу добро познатих и потпуно опречних ставова о измјенама Устава, удружених са радикалним и крајње нереалним захтјевима бошњачких политичара, већ сада се може закључити да "америчко-шпанска иницијатива" неће донијети ништа позитивно нити конкретно. Или да се право чудо деси, у шта је у овом тренутку тешко повјеровати.

"Мадридска декларација" којом се тражи да се под међународним притиском пренесене надлежности са Српске на БиХ уграде у Устав, да суверенитет земље, мимо дејтонског принципа, више не почива на правима два ентитета и три конститутивна народа, већ на њеним грађанима, неприхватљива је за РС.

Ову декларацију су одбили и лидер СДA Сулејман Тихић, као и предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић. Озбиљне примједбе на њен садржај има и ХДЗ БиХ.

Деструктивни лидер СБиХ Харис Силајџић и даље тражи укидање ентитетског гласања у Парламенту БиХ, јединог механизма заштите интереса РС и српског народа у БиХ.

Остали сарајевски политичари покушавају да под примјеном одлуке Суда за људска права у Стразбуру спроведу корјените уставне промјене на штету дејтонског уређења и досадашњег начина функционисања институција БиХ.

Послије свега овога, неминовно је питање колико уопште има смисла и сврхе организовати нове политичке састанке на којима би се расправљало о декларацији наметнутој извана и то уочи расписивања општих избора.

Дакле, све је извјесније да ће "Мадридска декларација" доживјети судбину "априлског" и "бутмирског" пакета уставних промјена.

И тако ће пропадати један за другим документ уставних реформи све док сарајевски лидери не признају реалност ове земље и не одустану од својих унитарних циљева, у чијој сржи је жеља за бошњачком предоминацијом и суровим владањем над другим народима у земљи.

Ниједна наметнута декларација неће донијети ништа позитивно, јер добро може доћи само изнутра, умјереном и реалном политиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана