У ревизији ништа ново

Маријана Миљић Бјеловук

Извјештаји о ревизији рада институција на нивоу БиХ у 2016. години нису донијели ништа ново. Стари резултати прекопирани су у новим извјештајима.

Поново су на дјелу идентични проблеми јер нико у претходној години није повукао ручну када је ријеч о смањењу трошкова, нити је ико кажњен због пропуста на које ревизори годинама упозоравају.

Нико ништа не ради ни на томе да отклони примједбе. Ревизори их пишу из године у годину, али нико од надлежних за то изгледа не мари.

Исти резултати из године у године никога и не изненађују. Изненадили бисмо се само када би дошло до помака.

Али то се неће десити. Бар не у скорије вријеме, односно све док не схвате да расипништво буџетског новца никуда не води, осим што  земљу уназађује и води ка даљем потонућу. Док то схвате, становници БиХ ће се поприлично начекати.

Јер, јасно је већ и птицама на грани да институције у БиХ не желе да се доведу у ред. Да је тако, показује и то што је Канцеларија за ревизију институција БиХ у свом извјештају опет утврдила да институције не одустају од кршења процедура јавних набавки, нетранспарентног запошљавања, неекономичног коришћења службених аутомобила, неусвајања подзаконских аката, гомилања трошкова и прављења расхода тамо гдје и нису потребни… Листа њихових замјерки је подугачка и од њих бисмо могли да направимо једну енциклопедију.

Према свим ставкама и параметрима БиХ је на зачељу свих могућих листа, али зато њене институције по јавашлуку, нераду и расипништву држе чврсто прво мјесто и не допуштају никоме да их скине са тог трона. И неће, јер им нема равних у томе.

Нико их, нажалост, у том расипништву и не спречава. Јер, да само једном за пробијање буџета и силне пропусте казне бар једну институцију и њено руководство, они сигурно за том праксом не би поново посегли. Можда би се и неки други препали и повукли ручну. Овако нико ништа не ради да то заустави.

Простора за штедњу има, али у институцијама немају ни воље ни осјећаја за то. Због тога, већ идуће године, у исто ово вријеме, можемо очекивати идентичне примједбе ревизора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана