У приправности

Милијана Латиновић

Вирус корона ни након годину и по дана није нестао. Иако је онај први, вухански сој готово ишчезао, јављају се нови који се брже шире и који уносе немир међу становништво широм планете. Најновија пријетња је делта сој који би свакога дана могао да се појави и код нас, с обзиром на то да је у комшилук већ стигао. Због свега тога увелико се прича о новом, четвртом таласу који би нас могао запљуснути на јесен, а можда чак и у августу.

Знајући кроз шта смо све прошли и да је у пандемији изгубљено више од 3.000 живота, не смијемо себи дозволити ни на тренутак да заборавимо да је вирус и даље ту међу нама.

Здравствени систем је у два наврата био на ивици пуцања, најтања могућа нит дијелила нас је тада од црног сценарија и ситуације у којој многи не би ни стигли до болничког кревета. На срећу, до тога није дошло.

Иако посљедњих дана бројке показују да се ситуација смирила и да су здравство, привреда и туризам коначно продисали, морамо и даље остати у приправности јер не знамо када ће корона поново ударити, можда још јаче него што нас је ударала свих протеклих мјесеци.

У приправности су и медицинари, зато што знају колико је непроспаваних ноћи, дуплих смјена и изгубљених битака иза њих, јер упркос вољи и жељи да помогну, у неким ситуацијама корона је била јача. Ових дана у болницама широм Српске кажу да се спремају за евентуални нови талас и поручују да их ништа неће изненадити.

Имајући у виду да су многи већ преболовали “ковид” и да је вакцинација у току, сви се надамо да тај наредни талас неће донијети велике проблеме. Корак по корак, након годину и по мукотрпне борбе за сваки дах, за живот, након закључавања и строгих мјера, које су биле неопходне, продисали смо сви. Због свега што смо прошли и ваљда понешто и научили у овом периоду борбе, морамо и даље остати будни и не дозволити да неопрезним понашањем угрозимо себе или своје ближње.

За слављење побједе још је рано, иако бисмо сви најрадије протекли период заувијек избрисали из меморије и из свег гласа пожељели добродошлицу нашем новом-старом животу.

Љето је стигло, вратили су се концерти и све оно за чиме смо чезнули, зато морамо остати мудри и не дозволити да нас корона порази сада када смо велику битку добили. Уз одговорно понашање добићемо и сваку наредну, па и рат, јер овога љета имамо и савезника у борби против короне на кога смо чекали годину дана, вакцину. Уз поштовање епидемиолошких мјера, покорићемо сваки наредни талас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана