У кругу познатих прича

Ведрана Кулага Симић

БиХ је по много чему специфична земља, а једна од тема која је увијек “актуелна” је трка за гласовима бирача по испробаним рецептима.

Оно што се свако мало понавља је да је ова земља састављена од два равноправна ентитета и три конститутивна народа и то је нешто што свако треба да уважава како би се колико-толико у њој живјело јер, ипак, почива на ратним темељима.

Посљедњих дана, осим тога, могло се чути доста тога, али су све приче биле махом у сврху предизборне кампање која траје у овој земљи готово од 2014. године када су одржани општи избори, те је појачана 2016. када су грађани бирали своје представнике у локалним скупштинама.

Сједнице Представничког и Дома народа Парламента БиХ те Дома народа у федералном Парламенту, али и посљедње у РС су јасно показале да су својеврсна припрема за старт за опште изборе у октобру ове године.

У парламентарним салама чуле су се идеје и приче које су само ту зарад битке за гласове и обезбјеђивање новог мандата, али од тога грађани ништа нису добили. Осим рачуна на коме је сумирано колико су оне коштале, а износи прелазе неколико стотина хиљада марака.

Представници народа у скупштинама на свим нивоима власти у БиХ, чији се мандат ближи крају, у протекле готово четири године нису се прославили. На дневном реду је често умјесто битних животних ствари за све грађане у овој земљи долазио лични интерес, а не опште добро.

Бројне сједнице остале су упамћене по тешким оптужбама, а не по добрим законима и одлукама за све становнике у БиХ, јер су њихови изабраници махом играли у представама које су за њих и припремили. А народ к'о народ. Гледао и слушао.

Неке је то забављало, а некима била кап која је прелила чашу и због које су спаковали кофере и одлучили да бољи живот за себе и најмилије пронађу далеко од овог поднебља, које још вуче тешке и ратне коријене.

Сваки народ у овој земљи треба да држи до свога и да буде у истом рангу као и онај други и трећи, те да на дневном реду буду само приче о томе како ћемо напријед, а да то не буде на превару и науштрб оног другог или трећег народа.

Актуелни сазиви су махом показали, у сваком случају, како не треба да се ради, а сваки који дође не смије да иде том стазом и тим корацима ако жели добро за себе, своје ближње и све оне који му дају глас, а тиме и повјерење. ++++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана