У Билећи ништа ново

Милијана Латиновић

Шамарање, “чупање ушију”, гађање микрофонима, псовке и вријеђања одавно су постали пракса у билећком парламенту.

Готово да се за дешавања у Скупштини ове херцеговачке општине не би ни знало да с времена на вријеме не исплива видео-снимак неког скандала у којем су главни актери они које су Билећани бирали да њихову локалну заједницу воде ка напретку и бољитку.

Главне улоге у епизодама скупштинског серијала играју одборници који би у конструктивним расправама, уважавајући мишљења других и другачијих, требало да се баве пројектима од значаја за општину, буџетом и свим оним проблемима који притишћу ту локалну заједницу.

Међутим, очигледно је да поједини одборничке накнаде примају да би могли с времена на вријеме да се бусају у прса, шамарају кога стигну и да једни на друге потежу микрофоне.

Ноћ у полицијској станици дража им је од било чега.

Имајући у виду чињеницу да главне глумце скупштинских нагуравања из избора у изборе бирају Билећани, поставља се логично питање да ли за све ове године мјештани овог краја нису увидјели кога бирају и ко их и како представља или су и они задовољни сценама из билећке Скупштине које свако мало обиђу Републику.

Судећи према сликама и снимцима који испливају из сале овог локалног парламента, видљиво је да су се поједини тамошњи посланици одавно поздравили са лијепим понашањем које се носи из куће, а потом надограђује у школи, на факултету, па и у политичким и другим организацијама. Они ни из куће ни из било које друге установе нити организације нису понијели баш ништа.

Ни демократија им није блиска, јер друге и другачије не уважавају. С њима, појединци то рјешавају на свој начин, како кажу, “добрим дегенеком”.

Да није жалосно, можда би било смијешно да се у 21. вијеку они који би требало да воде народ у боље сутра гађају чиме стигну преко скупштинских клупа.

Како једна локална заједница да иде напријед и да буде мјесто у којем ће млади стварати будућност, својим радом и трудом помјерати границе и досегнути звијезде, кад ту локалну заједницу они који сједе у фотељама гурају странпутицом до амбиса. И тако већ годинама.

Одавно је политичка сцена у Билећи постала циркус и једино Билећани на неким наредним изборима могу да кажу “доста” бахатим појединцима који руше углед овог малог мјеста.

У супротном, у Билећи и неће бити ништа ново.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана