У БиХ поново по кафу и гориво

Данијела Бајић

Да се комшијама исплати доћи у БиХ и обавити куповину основних животних потрепштина, најбоље показује чињеница да упркос вирусу корона пограничне локалне заједнице врве од аутомобила са хрватским регистрацијама.

 

Они су једва дочекали да БиХ попусти мјере приликом уласка страних држављана како би се вратили старим навикама. За вирус корона не маре кад је у питању свакодневни прелазак границе због куповине основних животних намирница и гардеробе, љекарских и стоматолошких интервенција, те сервиса возила и пуњења резервоара, јер су цијене знатно ниже него у њиховој земљи.

Цијело дубровачко подручје купује у Требињу. Дубровник је скуп град. Нису без разлога у Требињу прављени тржни центри. Овај град, у којем је у инат вирусу корона ових дана свако друго возило са хрватским регистарским таблицама, нема толико становништва па су рачунали на комшије, које углавном имају исти циљ, а то је за што мање новца купити што више ствари, поправити зуб, аутомобил и још много тога урадити, а зашто и не би када имају прилику.

Вјероватно би и држављани БиХ ишли у набавку негдје преко границе да не морају да се тестирају, за шта треба искеширати додатни новац. Довољно је само споменути стоматолошке услуге које су у БиХ чак три пута јефтиније него у Хрватској.

БиХ је до појаве короне за дијаспору била попут Трста, гдје се прије три, четири деценије ишло по фармерке и кафу, а сад да није држављана Хрватске, маркети, бутици и друге услужене радње у појединим пограничним мјестима у БиХ не би имали никаквог рачуна да раде, ставили би кључ у браву, ако не трајно, онда привремено.

Док је дијаспора могла без проблема да долази у БиХ, трговци, стоматолози, механичари и многи други су поприлично зарађивали, а сада када је вирус корона увео нова правила и отежао прелазак граница, пазари су више него преполовљени. Није да сада у БиХ, осим држављана Хрватске, нема ниједног другог странца који ће потрошити коју марку, има их, али јако мало. Ни близу колико их је било прошле године у ово доба. Сада је дошло вријеме да се могу на прсте једне руке набројати странци који остављају код нас новац, али, опет, боље ишта него ништа.

Без обзира на преласке граница како из туристичких разлога, тако због куповине, што је из неког разлога оправдано по буџет РС и БиХ, сви би требало још мало да се стрпимо док све ово не прође или барем да поштујемо прописане мјере тако што ћемо носити маску и бити довољно размакнути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана