Тврдо и погрешно увјерење

Дарко Момић

И када би Срби били спремни да прихвате да нема Републике Српске без БиХ, што је веома тешко, с друге стране се свакодневно показује да не постоји готово никаква шанса да Бошњаци прихвате да нема БиХ без Републике Српске.

 

А истина је као и обично на средини, па је тако једино рјешење политичке кризе и узавреле ситуације да обје стране схвате и помире се с тим да нема Српске без БиХ, ни БиХ без Српске и да је само и једино тако - мирна Босна. При томе, нико не треба да очекује да ће Срби са тробојкама да похрле на Кошево да се придруже “БХ. фанатикосима” у љубави према фудбалској репрезентацији БиХ, као што нико не треба да се нада да ће Сарајево одједном преплавити ћирилични натписи, али би обострано прихватање голих чињеница био велики искорак ка томе да престане политика тук на утук.

Нека не замјере у Сарајеву, али чињеница јесте да је све што ради актуелно руководство Српске у вези са закључцима о поврату надлежности, а што бошњачки политички фактори доживљавају као гурање клипа у точкове БиХ и њено саплитање, у ствари одговор на тврдо и погрешно бошњачко увјерење да “што је мање РС, то је више БиХ”. Не само да није тако и да од тога нема ништа, већ је то потпуно погрешно и крајње је вријеме да се бошњачка политика одрекне тог увјерења. Када се каже “бошњачка политика” онда се неизоставно мисли на све странке са сједиштем у граду на Миљацки, јер за разлику од странака из Српске које упорно траже разлоге за свађу и оправдање за различите погледе на најкрупнија политичка питања, све странке из Сарајева имају горе наведено тврдо и погрешно увјерење у погледу Републике Српске и њеног статуса и све се залажу за смањење њених надлежности или да не околишамо - за њено укидање.

Министарка иностраних послова БиХ и функционерка СДА Бисера Турковић један је од носилаца и те идеологије и тог посла и она то не крије. И нико јој не замјера на потезима који заиста јачају БиХ као сложени државни оквир, али ако се иза тих потеза крије непотребно и бахато дисциплиновање амбасадора из српске квоте, онда то није никакво јачање БиХ, већ напротив. А ако јој, као што је показала својим дописом, смета да се амбасадори БиХ фотографишу поред заставе Републике Српске, како онда очекује да било ко коме је та застава у срцу дође и навија за репрезентацију БиХ.

А ни те репрезентације, ни БиХ, нема без Срба и Републике Српске. Срби су тога свјесни, још да постане и Бисера и њени истомишљеници и да нас Бог види. Ил' да се разилазимо. К'о људи и народи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана