Тужно сјећање

Жарко Марковић
Foto: Г.С.

Једно од обиљежја овогодишње изборне кампање у Српској на које мало ко обраћа пажњу јесте изостанак директних сучељавања најважнијих партијских кандидата.

Како је од посљедњег озбиљног дуела (Милорад Додик - Огњен Тадић, АТВ) прошло десет година, грађани, а и највећи дио медија је огуглао и практично заборавио ту праксу која је у неким другим демократијама пожељна па чак и обавезна.

Тек поједини медији нешто покушавају, али по правилу наилазе на зид, одбијање или уопште не добијају одговор на понуде да кандидатима уступе простор да представе своје програме и супротставе их оном другом или трећем табору.

И то је, у ствари, једна ужасна слика стања друштва у којем живимо.

Дуеле не прихватају чак ни „изазивачи”, дакле опозиција, којој би у теорији одговарало да укрсти аргументе пред камерама са онима на чије позиције стреме.

Владајућима та врста „забаве” одавно није потребна јер тиме озбиљно ризикују да поправе добро нашминкану слику о себи и својим (не)дјелима, јер чему дуели кад сви имају друштвене мреже на којима детаљно, уз мноштво лајкова и других интеракција, уз фотошопиране фотографије и добро монтиране снимке имају много већи домет. И што је кључно, нема ту, на „Фејсбуку” и „Инстаграму”, никога да им постави питање које може да слути на неугодно, а и ако га постави, нема потребе да постављач добије одговор, јер то су мреже.

Шаторска окупљања и други митинзи полако постају превазиђена категорија, али и такви „ивенти” су и даље скуп истомишљеника, дувача у исту трубу, тапшача и других нудигуза.

Кампања се, дакле, претворила у пласирање изјава на мрежама, медији то уредно пренесу (то је тек посебно ужасна прича), а онда онај други жестоко одговори, медији то опет пренесу. И тако, ево већ 22. дан.

Једини полигон за супротстављање мишљења тако остају парламенти, али тамо је много лакше полемисати, јер је мандат већ освојен. Тамо су сви храбри и одлучни да једни другима скрешу у брк, а они који их изгласаше тек у мањем обиму схвате како су и колико преварени.

Остаје тако само тужно сјећање на поменути дуел предсједничких кандидата у Шкорином студију када је летјело перје (и не само перје), када смо видјели и уношења у фацу, и провокације и подвале, и нешто мало полемике и укрштања аргумената, али и добили јаснију слику каква су два човјека која претендују да заузму најважнију позицију у држави.

Актуелна накарадна пракса дувања искључиво у властите трубе никоме, осим самим дувачима, ништа неће разјаснити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана