Тузланска колона

Горан Маунага

Предмет ратног злочина под називом "Тузланска колона" или "Бешлагић и други", злочина почињеног над припадницима ЈНА на Брчанској малти у Тузли маја 1992. године, више не постоји у Тужилаштву БиХ.

Никаквог основа није било за доношење одлуке да се тај предмет распарча и такав прослиједи Кантоналном тужилаштву у Тузли, одлуке која је противна важећим правилима.

Непоступање по притужби МУП-а РС поднесеној након  обустављања истраге у том предмету децембра 2009, узалудно прилагање нових доказа као и кршење обавезе Тужилаштва да води истрагу у предметима тог ранга, јасна су порука да је циљ распарчавања и просљеђивања предмета нижерангираној инстанци његово потпуно адактирање.

При томе, више него чуди површност оних који су такву одлуку донијели пошто, очито, вјерују да убиство најмање 54 недужна припадника ЈНА може бити заборављено и непроцесуирано.

У Тужилаштву се још увијек уздају у ранији став појединих представника међународне заједнице, какав је био и Дејвид Швендимен кад је обуставио истрагу у том предмету, који су злочине над припадницима ЈНА и над Србима сматрали колатералном штетом у борби између добрих и лоших момака.  

Да се тај однос промијенио, говори и недавни покушај Тужилаштва да спријечи Мисију ОЕБС-а у законској анализи рада Тужилаштва и у приступу предметима ратних злочина.

Тужилаштво се узда у досадашњи начин рада у коме се поједини предмети иако у њима постоје необориви докази, попут предмета о ратним злочинима почињеним над Србима у Зеници, за двије деценије потпуно разводне тако што неколико пута буду пребачени између Тужилаштва и нижих тужилачких инстанци. Или попут случаја "Атиф Дудаковић" у коме је, након што је 20 година провео у ладици, помрла већина свједока.

Слично предмету "Тузланска колона", Тужилаштво још није одговорило ни на приговоре породица жртава и МУП-а РС поднесене након што је тужилац Џуд Романо 2012. обуставио истрагу у дијелу предмета "Добровољачка улица".

Истрагу је обуставио против најодговорнијих за убиства 42 војника и цивила, али она никада није обустављена у дијелу који се односи на логор у ФИС-у у коме је држано више од 200 заробљених официра и војника ЈНА. Хоће ли Тужилаштво да одговори зашто три године ништа није учинило бар у том необустављеном дијелу истраге?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана