Тузланска колона

Ведрана Кулага
Тузланска колона

Половином маја 1992. године страдала је "Тузланска колона". Муслиманске снаге напале су колону војника ЈНA која се ненаоружана повлачила из Тузле, на основу претходно потписаног споразума.

Први пут, послије 18 година, породице погинулих припадника и представници власти и борачких организација РС положили су бијеле руже и запалили свијеће на мјесту страдања војника.

Породице настрадалих војника минулог викенда дошле су први пут, послије 18 година, на крваво мјесто гдје су угашени животи њихових најмилијих, за чије душе је служен и парастос.

Иако је скуп протекао достојанствено, снаге безбједности биле су у стању приправности. За сваки случај. A, прошло је 18 дугих година плача и сјећања на погинуле. Мајке су бришући сузе, дрхтавим рукама палиле свијеће и кроз сузе гледале у пламен молећи се за упокојење душа вољених. Бијеле руже за војнике који су се са тог мјеста винули у висине и заувијек напустили овоземаљски живот. A зашто?

Многи никада неће заборавити тренутак када је посљедња трећина колоне, долазећи из Скојевске улице, пролазила раскрсницу Брчанска малта и када је по њој из околних зграда и заклона осута паљба ватреним оружјем, "зољама" и другим запаљивим средствима.

У експлозијама и пламену на лицу мјеста живот су изгубила 32 војника, а повреде су биле толико тешке да се тек неколицина погинулих војника могла идентификовати.

Прошло је 18 година од злочина у Тузли, а мајке и очеви још плачу за својом дјецом. За дјецом храброг срца, која су невина пострадала једног дана у мјесту званом Тузла. Колико смо одмакли од тог периода, колико смо урадили, а шта тек треба да урадимо?

Процесуирање одговорних за злочин један је од основних корака. За одузимање живота на такав начин мора се одговарати, одговорни морају бити кажњени.

На овим просторима потребно је обезбиједити мирно и достојанствено обиљежавање дана страдања војника ЈНA на мјесту злочина. Парастос треба да се служи на мјесту страдања све док живи сјећање на погинуле, а бијеле руже сваке идуће године да се положе као знак на невине војнике.

Породицама невино страдалих војника ЈНA неопходно је обезбиједити да се на мјесту погибије њихових вољених, на Брчанској малти, подигне споменик који ће упозоравати на страдање српског народа у БиХ.

A свијеће нека горе сваког 15. маја… Нека горе у знак сјећања на настрадале у Тузланској колони сада већ давне 1992. године и за наду да ће кривце стићи рука правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана