Тужиоци

Свјетлана Шурлан

Јачина једне државе најчешће се одређује према јачини њених правосудних институција, безбједносних агенција и војне снаге.

Посматрајући ова три елемента у БиХ, лако је закључити гдје је и на ком нивоу ова земља. На дну.

Да су правосудне институције БиХ неефикасне показало се много пута, као и безбједносне агенције (част изузецима) и војска. Међутим, да би се то заиста тврдило морају се сагледати прецизни подаци о учинку сваког појединца унутар ових сектора.

Подаци, који су се годинама крили од очију јавности како се не би имао чврст доказ за тврдње о неефикасности, коначно су изашли на видјело.

Према тим подацима, рад Тужилаштва је катастрофалан, чак и у односу на норму предмета коју су сами себи одредили.

Од 36 тужилаца, колико их је у овој институцији радило 2012. године, чак половина није испунила додијељену им норму у рјешавању предмета.

Тужиоци Хубјер, Ларсон, Лечић, Марковић, Леј, Будимир, Кајмаковић, Глушац, Босиљчић, Локмић-Мисирача, Илић-Ступар, Чавка, Нешковић, Дебевец, Сарајлић, Барашин и Симеуновић за нерад су ипак мјесечно примали од 3.800 па и више марака на рачуне.

Срамотно је да су поједини од њих ријешили за годину мање од један одсто задате им норме или по свега један предмет, колико год он био компликован, а није, јер да јесте, био би више нормиран и имали би већи проценат извршења.

Зашто се дозвољава да Тужилаштво БиХ буде институција у којој ће се сједити појединци и ништа не радити, а трошити паре пореских обвезника?

Зашто једни тужиоци имају пребачену норму и до 500 одсто, а неки нису у стању ни један одсто да испуне и зашто се ти исти тужиоци и даље држе у Тужилаштву?

Вјероватно зато да би сутра могли бити уцијењени да по нечијем налогу рјешавају одређене предмете, а и да се не би дало на значају тврдњама да је Тужилаштво неефикасно.

Који год да је разлог, јасно је да цијели систем БиХ не функционише како треба. То је и основни разлог зашто ова држава нема јачину, нити ће је, изгледа, икада и имати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана