Тужиоци и судије под лупом

Жељка Домазет

Да је правосудни систем на нивоу БиХ "дотјерао цара до дувара" и да се у овој области нешто хитно мора мијењати јасно је и лаицима.

Пандорину кутију у правосуђу отворила је информација коју је Центар за истраживање ратних злочина прослиједио Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС), а у којој ову регулаторну институцију обавјештава да неким суцима и тужиоцима не пристаје тога и да им није мјесто у правосуђу због њихове сумњиве ратне прошлости и нечасног рада.

На иницијативу предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије усвојен је низ закључака, а између осталих и онај којим се тражи да закон буде измијењен да би судије и тужиоци којима није мјесто у правосуђу и без дисциплинског поступка, ако се дође до доказа, могли бити смијењени.

Неке судије и тужиоци тврде да је увођење ове могућности крај правосуђа, али се поставља питање чега се то плаше они који у судовима и тужилаштвима годинама кују правду другима. Сасвим је логично да, ако је неко частан нема разлога за било какве страхове.

На тај начин могуће је да се провјерама очисти много штошта у правосудним институцијама и да од нечијег увјерења или хира не зависи на коју ће страну превагнути тас правде. Не могу ни судије ни тужиоци под кринком правде прибавити ореол недодирљивих.

Ако су се у правосудним институцијама ухљебиле и оне судије и тужиоци који су током рата злостављали жртве, не треба да остану недодирљиви и некажњени. Да је крајње вријеме у овој земљи да се систем правде реформише и да као један од стубова власти учини ову земљу одрживом јасно је свима.

Хоће ли ове провјере многе оставити без тоге или ће све ово остати само на пуком покушају остаје да се види. Од учинка ових захвата у правосуђу зависиће у сваком случају и повјерење обичних људи у правду у овој земљи.

Не буде ли се коначно утврдило ко је достојан да суди, тужи и пресуђује, ова земља ће и даље остати примјер за мјесто гдје је правда само пуки сан, а страдаће сви они који су у њу слијепо вјеровали. Провјера у сваком случају не треба да се плаши нико ко нема "ораха у џеповима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана