Тужилаштво и злочинци

Горан Маунага

Највећи проблем Тужилаштва БиХ убудуће ће бити како да велики број предмета за кривична дјела ратних злочина у којима су починиоци непознати, што више смањи, укине, обустави истрагу, нешто као у предметима "Добровољачка улица" и "тузланска колона".

То јесте тежак задатак, али с обзиром на чињеницу да се то могло десити у тим случајевима за које постоје несумњиви докази, нешто слично се може очекивати и за још неке предмете у којима су злочине починили припадници бошњачког народа.

И још нешто - ако у Тужилаштву БиХ постоји 427 предмета ратних злочина у којима су починиоци непознати и у којима стотине осумњичених још нису доступни правди, онда је обустављање истрага и одбацивање предмета нешто што сасвим логично слиједи.

Тих стотине НН осумњичених за ратне злочине су, то уопште не треба ни провјеравати, готово стоодстотно припадници Армије РБиХ и паравојних јединица у ФБиХ, дакле сви из реда бошњачког народа.  

Знајући на који је начин до сада, и поред постојања необоривих доказа, ескивирано процесуирање бошњачких осумњиченика за ратне злочине попут команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића, нимало не изненађује то што тужиоци "немају начина да уђу у траг осумњиченима" за које и не постоје тако чврсти докази као за Дудаковића.

Напротив, гледајући на то како је до сада у БиХ рађено све оно што је у вези са оптужбама, хапшењима и пресудама припадника сва три народа, онда чак изненађује то што уопште има толико предмета ратних злочина, па макар починиоци никад и не били откривени, што је и највјероватније.

Јер од почетка разбијања СФРЈ познато је да су Срби, генерално, окарактерисани као "лоши момци". Зато не изненађује ни то што се велик број припадника бошњачког народа који су осумњичени за ратни злочин, против којих постоје и докази и свједоци, данас налазе на високим политичким, судским, тужилачким и полицијским положајима.

У Сарајеву се тачно зна гдје данас раде бивши припадници терористичке јединице "Шеве". Без обзира на то што су чинили чак злочине над припадницима сопственог народа, за право, правду и правосудне институције они су и даље недоступни.

Посебна прича су припадници одреда "Ел-муџахедин". Али они који скривају ратне злочине и злочинце чине медвјеђу услугу сопственом народу радећи на штету здравља своје нације. А о суживоту, док је то тако, не може бити никаквог говора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана