Тужилаштво БиХ

Ведрана Кулага Симић

Тужилаштво БиХ кренуло је у потрагу за кривцима за неспровођење свјетски познате одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић-Финци" против БиХ.

Снажно и одлучно, док на стотине предмета из области ратних злочина над Србима годинама скупљају прашину по ладицама ове правосудне институције на нивоу БиХ.

Прва саслушања увелико су почела. И то експресно као мало која (или ниједна) до сада. Да су овим потезом прешли на "политички терен", ових дана полемишу многи по ходницима, улицама и свуда.

Контроверзна одлука, каква није виђена у постдејтонској БиХ, показала је да Тужилаштво у своје руке узима нешто што би требало да рјешавају једино политичке странке.

Ова институција се понаша као да је слијепа и глува на све силне састанке, на домаћем и страном терену, политичких лидера, надалеко познатих као "шесторка" или "седморка", са онима који представљају ЕУ. На све оне вишечасовне сједељке на чијем су дневном реду биле једна, евентуално двије тачке. А чисто сумњамо да има неко, барем у овој земљи, ко није чуо за "Сејдић-Финци" и њихову борбу за равноправност са осталим конститутивним народима.

Дуго ће још времена требати да се самовољи тужилаца стане у крај. Они не могу да се позову на одговорност, а од тога их штити и нови закон о Тужилаштву БиХ који је у процедури усвајања.

Једини помак који се назире је обавеза оцјењивања тужилаца. Да ли ће то и колико допринијети да управо они боље, одговорније и ефикасније раде зависи од тога колико ће им значити да (не)буду оцијењени "јединицом".

Ипак, за сада законом није прописано шта ће бити са оним тужиоцима који добију најлошије оцјене. Очигледно ће се њима још неко вријеме гледати кроз прсте, бар док свјетлост дана не угледа подзаконски акт који ће то регулисати.

Када ће се то десити, неизвјесно је, али може се очекивати да ће до тада тужиоци да се мијешају у све и свашта, а да и иду на продужене одморе када су у питању предмети ратних злочина првенствено над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана