Тужилаштво БиХ

Горан Маунага

Начином на који је радило до сада Тужилаштво БиХ није оправдало разлоге свог постојања. Оно не да није освјетлало образ тој професији, већ није испунило ни минимум правних, истраживачких, ни тужилачких професионалних стандарда.

Сигурно је да ће "труст тужилачких мозгова" на овакве и сличне критике размишљати, односно "прећутно одговорити", на овакав начин: "ако Хашки трибунал, и тужилаштво и суд, могу радити онако, зашто исто тако не би могло и Тужилаштво БиХ".

Тужилаштво БиХ јесте и до сада радило као да је пресликано хашко тужилаштво, али послије ослобађајућих пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, те бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају и компанији, сви који су од Тужилаштва и Суда БиХ очекивали право и правду треба на то дефинитивно да забораве.

Тога су већ одавно свјесни и представници српских страдалничких категорија који, и кад, рецимо, подносе додатне доказе за злочине против Атифа Дудаковића, ни сами више не вјерују да ће он икада бити процесуиран.

Тако у воду већ падају и надања која су у посљедњој години полагана у рад шефа Одјељења за ратне злочине Весне Будимир. Представницима удружења из РС који су били убијеђени да ће Будимирова, као нико до сада, почети да ради по правилима, праву, правди и законима, постаје јасно да нико, па ни она, не може ништа да уради без одобрења великих са запада. 

Такав сценарио је врло могућ, а ако икада најмоћнији западњаци Тужилаштву БиХ и дозволе да против њега подигне оптужницу, а Суду БиХ да је прихвати, Дудаковић ће бити ослобођен исто као што су ослобођени Готовина, Маркач, Харадинај.

Ту важи једноставно правило, онај ко је током рата у бившој СФРЈ ратовао уз бок свјетским полицајцима не може бити ни осумњичен, ни оптужен, ни осуђен, без обзира на то шта је чинио. Кривци су они други.

Зато не треба пуно, односно ништа, очекивати ни од пробног ископавања у Сарајеву које је на Дариви, уз Миљацку, отпочео Институт за нестала лица БиХ. Ако се разложном покаже сумња да се ту налазе посмртни остаци убијених сарајевских Срба чија су тијела посипана живим кречом и спаљивана, тим прије ће и то ископавање по наређењу Тужилаштва БиХ бити прекинуто. Дакле, исто оно што се недавно десило и са ексхумацијом на Алипашином пољу. Зашто је то урађено, из Тужилаштва БиХ још нема одговора.

А какав одговор уопште и очекивати од институције која је формирана да би радила за већ добро познати, најмоћнији дио међународне заједнице, као и за бошњачке политичаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана