Тужилачке грешке у корацима

Ведрана Кулага Симић

Ситуација у БиХ сваким даном све више излази из оквира права, али и здравог разума.

Након што је Уставни суд БиХ недавно одлучио да захтјев из РС да буду преиспитане одредбе закона о обиљежавању 1. марта и 25. новембра, услиједио је нови хладни туш директно из још једне у низу спорних правосудних институција БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири члана Републичке комисије за спровођење референдума на коме се готово сто одсто оних који су се 25. септембра појавили на гласачким мјестима изјаснило да желе да 9. јануар остане оно што годинама и јесте - Дан Републике Српске. За осталих пет чланова комисије није било мјеста у оптужници јер их штити посланички имунитет, а за остале високе званичнике РС нису нашли ништа што би их повезало са референдумом.

Да је таква одлука сулуда виде чак и они који немају нити су икада имали икаквог додира са правом и правосуђем, али се у неку руку може разумјети зашто је донесена оваква одлука.

Једноставно, неко је морао да понесе са својим леђима тај терет референдума, који је био и остао трн у оку многима на нивоу БиХ и званичном Сарајеву. На некоме су кола морала да се сломе, па макар овакав епилог био крајње нелогичан, какав ће остати колико се год трудили да га разумијемо.

Јер, како је могуће да је дио чланова комисије крив, а други није, иако су сви радили исти посао? Уз то, нису чланови комисије, односно ти који нису имали срећу у овом случају да их штити имунитет, сами себи дали посао и одлучили да, ето, виде шта народ има да каже о 9. јануару јер нису имали шта паметније да раде.

То је, на крају крајева, јасно и свима у Тужилаштву БиХ, али су неки морали да наставе са својим политичким играма како би једну грешку исправили другом. Овим се само додатно закомпликовало ионако узаврело стање у БиХ.

Тужилаштво БиХ је овим неразумљивим потезом стало раме уз раме са колегама у Уставном суду БиХ који су показали да исте ствари гледају на различите начине, у зависности од тога ко посеже за заштитом права и конститутивности.

Подизање оптужнице у случају референдум, једног у низу од готово 100 случајева у којима није испоштована одлука тог и таквог Уставног суда БиХ, само је доказ да је БиХ земља која је далеко од демократије и правде, у којој политика руши све, па и највише демократске вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана