Тужилачка бламажа

Ведрана Кулага Симић

Од дана када је објављено да је Тужилаштво БиХ формирало предмет због одржавања референдума о Дану Републике иако у дјело нису спроведене десетине одлука Уставног суда БиХ, било је јасно да ће цијели процес из дана у дан попримати све више политичких обиљежја, а све мање почивати на праву и правди.

То се показало прошле седмице када је против четири, од укупно девет чланова Републичке комисије за спровођење референдума подигнута оптужница, јер нису имали имунитет као њихове колеге народни посланици.

Али Тужилаштво је морало да уради то. Морало је да до краја остане у тој игри у вези са референдумом, па макар и сами били свјесни да су тиме сами себе предложили као главне фаворите на избору за бламажу године.

Свако ко је имао прилику да види ту славну оптужницу коју је Тужилаштво подигло против дијела чланова комисије могао је да очекује само овакав епилог. Ако ће се, наравно, ствари гледати са правног, а не политичког аспекта.

Свакоме је било јасно да та и таква оптужница није имала шансе да опстане јер да је "доживјела" потврду пропао би и посљедњи атом правде у систему који треба да буде управо чувар правде.

Али, нажалост, о институцијама БиХ је одавно већ све речено и јасно је да све мање тужиоци и судије (част изузецима), раде по праву, а све више упадају у мрежу политике.

Подизање онакве оптужнице због референдума све говори, а то је, може се закључити, увидио и Суд БиХ.

Референдум о Дану Републике Српске, на коме су грађани РС казали да желе да 9. јануар остане Дан Републике, јер он то и јесте, спроведен је на основу одлука највиших органа власти у РС које су утемељене на Уставу и закону и крајње вријеме је да то појединци и прихвате.

Крајње је вријеме да правосуђе на нивоу БиХ постане управо то - правосуђе и да се отргне из канџи политике која упорно ову земљу враћа у године које обичан народ упорно покушава да заборави и крене напријед.

Крајње је вријеме да Тужилаштво одбаци двоструке аршине и да буде предводник једнакости, а не подјела на Србе, Хрвате, Бошњаке и остале јер то им није задатак, као што им у опису посла није да повлаче потезе од којих се на крају, само црвене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана