Тужилац

Ведрана Кулага Симић

Послије годину и по изабран је главни тужилац Тужилаштва БиХ, институције коју годинама прате различите контроверзе.

Није сасвим јасно зашто је требало годину и по да се спроведе једна конкурсна процедура, али од склањања Милорада Барашина са челне позиције у овој институцији, не престају спекулисања ко, каквог и коликог утицаја има на рад Тужилаштва. Логично је да је и избор његовог замјеника пратила слична хајка.

Не само због "вруће" фотеље у коју је требало да засједне, већ и због начина његовог избора.

Високи судски и тужилачки савјет, који је водио читав поступак именовања, наишао је и на оштре критике у Народној скупштини Републике Српске.

Ова "тужилачка држава у држави", потпуно нормално, сноси и највећу одговорност за избор и рад кадрова које именује. И ту и лежи највећа квака: ВСТС би да има главну палицу у диктирању ко ће засјести на коју правосудну функцију, али да одговорност за своје одлуке пребаци неком другом.

Управо је због тога и покренута прича о томе да тужиоце треба да бирају парламенти, којима би тужиоци на крају и полагали рачуне за свој рад.

Нови главни тужилац Горан Салиховић, ако ствари остану какве јесу, тешко да ће то радити.

Њему се већ оспорава стручност и искуство којим би требало да располаже, сходно високој функцији коју ће обављати.

Он, наиме, никада није радио као тужилац, значи, у каријери нема подигнуту ниједну оптужницу.

Поред тога, раније је радио као судија за прекршаје, а у посљедње вријеме био је предсједник Општинског суда у Сарајеву, једног од судова који у БиХ има највише старих предмета који чекају на рјешавање.

Ипак, треба узети у обзир да Тужилаштво БиХ никада и није радило како треба, чак и онда када су на његовом челу сједили стручни људи са позамашним тужилачком искуством.

Оно што је свакако био камен спотицања у функционисању и ефикасном раду Тужилаштва БиХ било је присуство страних тужилаца, који су у БиХ направили несагледиву правну штету.

Крај је године, а закључно са 31. децембром и странци ће отићи, а онда је на новоименованом главном тужиоцу да покаже и докаже колико је способан, стручан и спреман да се ухвати у коштац са свим оним што његови претходници нису смјели, или нису умјели.

Јер, и превише је "Добровољачких", "Тузланских" и других колона предмета који чекају да буду ријешени.

Ако Горан Салиховић буде савјесно обављао свој посао, покренуо рјешавање толиког броја предмета ратних злочина који и дан-данас гуше ову земљу, избјегавао притиске и једнако третирао све пред законом, правда се можда и усели у Тужилаштво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана