Тужбе и одговорност

Ведрана Кулага Симић

БиХ и њене многобројне институције веома често су на мети незадовољних грађана и оних који су на њиховим директним платним списковима због непоштовања одређених прописа и нарушавања законом загарантованих права.

Те (случајне или намјерне) грешке извукле су из буџета само лани више од пет милиона марака, а Правобранилаштво БиХ годинама има пуне руке посла јер на њихову адресу управо и стижу те тужбе против БиХ и њених институција.

Иако надлежни истичу, што се види и из званичних података, да је вриједност изгубљених спорова далеко мања од парница у којима су побиједили оне који су тужили БиХ и институције, сви морају да знају да је свака изгубљена марка за ову земљу много више од само једне марке. А да не говоримо о милиону или неколико милиона. Сваке године.

О овом питању недавно су и сами ревизори дали свој став који је више него јасан - мора бити више одговорности у раду да би године завршавале са минималним бројем тужби. Та ријеч - одговорност је нешто што свакако у пракси веома недостаје у институцијама БиХ, али и остатку јавног сектора у овој земљи.

Свако мора да одговара за пропусте направљене у раду и то одмах за први направљени, јер у супротном све оде низбрдо и тешко да ствари могу да буду враћене на прави пут.

Вријеме које је иза нас, нажалост, показало је да одговорност није баш чест и пожељан гост у институцијама БиХ због чега су многи, па и они који су дио разних канцеларија, агенција, министарстава и осталих тијела приморани да правду траже на судовима у тешким и скупим парницама које опет, на крају крајева, падају на терет пореских обвезника ове земље.

Јасно је да ће увијек бити незадовољних одређеним поступком или усвојеном одлуком, рјешењем, али надлежни морају да буду свјесни тренутка у којем се налази ове земља и сви они који тешком муком спајају крај с крајем.

Новац који јавни сектор има на располагању као привилегију у односу на реални не смије да служи за бацање и да спорови бивају изгубљени због нечије прве, друге, пете, десете грешке, а да тај исти службеник или пак надређени уживају у животу и доброј плати на државним јаслама.

Систем одговорности мора да буде успостављен, јер је у БиХ много оних којима марка некад значи можда као милион који ова земља сваке године најмање изгуби у разним споровима пред судовима. Грешке се дешавају, то је неминовно, али треба да исто тако буду и санкционисане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана