Тужба

Марина Чигоја
Тужба

Нова сједница Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ била је нови фијаско у преговорима ентитета о поврату дуговања од индиректних пореза. Република Српска ће по својих 48,3 милиона марака, колико им Федерација БиХ дугује од расподјеле прихода од ПДВ-а, морати на суд.

Више од годину представници федералне власти увјеравају РС да ће извршити поравнање и испунити своје обавезе. Када год је дошао тренутак да своја обећања и испуне, услиједила би нова одгађања без разумних разлога.

Према већ опробаном рецепту представници ФБиХ наставили су и на посљедњој сједници УО да доводе у питање чињеницу да Српској дугују скоро 50 милиона марака. Они су по ко зна који пут довели у питање износ дуга, који подсјетимо, није утврдила само РС, већ и Одјељење за макроекономску анализу УИО БиХ, и тражили формирање додатних комисија и нова утврђивања ...

Из овога не може да се закључи ништа друго него чиста намјера Федерације да избјегне враћање дуга Српској.

До сада, у случајевима, када су коефицијенти за расподјелу прихода од ПДВ-а ишли њима у прилог, нису изражавали никакву сумњу у рачуне Одјељења за макроекономску анализу УИО.

Из Владе Републике Српске поручено је да је вријеме за надмудривање прошло и да, с обзиром на то да се до договора очигледно не може доћи, РС не остаје ништа друго него да своја права потражи на суду.

Другог начина изгледа нема. A и како би било, када је сваки покушај рационалног договора изричито одбациван. Непримијећени су остали бројни покушаји да се мирним путем наплати оно што Српској припада. Вријеме је да се овим случајем позабаве институције надлежне за то.

Дефинитивну одлуку о тужби против Федерације Влада Републике Српске донијеће на идућој сједници.

Aко је тужба једино рјешење, зашто чекати? Зашто новац који припада буџету РС и даље да стоји на конту оних којима то не припада.

Дуг од скоро 50 милиона марака није мали новац да би се на њега заборавило, а Влада РС од њега не треба да одустане, ни под коју цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана