Тужба

Горан Маунага

Тужба коју је против судије Суда БиХ Бранка Перића поднијела Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а још један је у низу срамотних поступака званичника правосуђа БиХ који трају годинама.

Није чудно то што је неко од удружења у БиХ поднијело пријаву против њега, на то свако има право, али је више него несхватљиво да су у Канцеларији провјером утврдили да је Перић прекршио закон јер је јавно критиковао то што још нема оптужнице против генерала Армије РБиХ у чијој су зони почињени злочини над српским цивилима.

Међутим, умјесто похвале за тражење процесуирања оних којих су починили ратни злочин, што би сваки дан требало да тражи и јавно и званично и професионално сваки припадник правосуђа БиХ који има везе са предметима ратних злочина, против Перића је поднесена тужба.

Тај потез шаље поруку да нико не смије јавно ни да спомене чињеницу да се против генерала Армије РБиХ не подижу оптужнице чак ни кад су сви докази ту, а поготово не смије да тражи да они, ако су починили ратни злочин, буду и процесуирани. 

Тиме је одаслана и порука да ће правосуђе БиХ да настави са пристрасним приступом који говори да у Суду БиХ предмети не могу бити вођени против припадника једног народа.

Занима ли кога у правосудним институцијама то што ће тиме постојеће неповјерење у њих бити сада додатно појачано?

Перић годинама јавно указује на проблеме у бх. друштву, на пропусте у правосуђу нудећи реална и конкретна рјешења, али биће да су сада потез повукли експоненти правосудне мафије за коју је поодавно Медџида Кресо јавно рекла да и те како постоји. 

Тако су бх. парадокси и апсурди настављени процесуирањем Перића умјесто процесуирањем ратних злочинаца који слободно шетају поред нас иако о њиховим злочинима постоје необориви докази и свједоци. 

Осим што подношење те тужбе неодољиво подсјећа на враћање давно законом укинутог вербалног деликта у правосуђе БиХ, ради се и о смишљеном тренирању строгоће и покушају застрашивања и дисциплиновања осталих судија. Хоће ли, након овога, ико од њих кренути Перићевим стопама и случајно јавно коментарисати негативности бх. правосуђа? 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана