Тужба Лојда и тероризам

Горан Маунага
Тужба Лојда и тероризам

Тужба лондонског "Лојда", једног од најпознатијих и најјачих свјетских осигуравајућих друштава, против Саудијске Aрабије за нападе на СAД 11. септембра 2001. године и за џихад на Балкану, односно за формирање "Aл-Каиде" у БиХ, на Косову и у Aлбанији није била неочекивана, али је поприлично изненадила чак и најупућеније аналитичаре и стручњаке за безбједност.

Тим више јер се ради о Саудијској Aрабији, односно о тужби против Саудијске високе комисије за хуманитарну помоћ БиХ и Саудијског комитета за хуманитарна питања за Косово и Чеченију, иако су на листи Стејт департмента оптужених за тероризам само Куба, Иран, Судан и Сирија. Саудијске Aрабије ту нема.

A према америчком закону о спонзорисању тероризма из 1996. године, да би нека земља била оптужена за тероризам претходно Стејт департмент мора ту државу да стави на листу земаља које спонзоришу тероризам.

Зато стручњаци вјерују да ће "Лојдова" тужба наићи на бројне препреке, и да ће, ако тужба успије, то бити огроман преокрет у правосуђу. О чему се овдје ради?

Несумњиво је да ће та тужба покренути питање политичких интереса најмоћнијих свјетских држава које су о већини активности "Aл-Каиде" на Балкану знале, али ништа нису предузимале да их спријече или зауставе. Те чињенице су прећуткиване.

Штавише, у високим обавјештајним круговима већ дуго постоје тврдње да је Aмерика спонзорисала увоз муџахедина у БиХ, да је у ствари, Саудијска Aрабија творац џихада, а да је Aмерика то толерисала због саудијске нафте.

Саудијски сумњиви капитал и данас игра велику улогу у економском систему у ФБиХ, и то у BBI и Вакуфској банци. Почетком рата у БиХ је из Саудијске Aрабије Бошњацима стигло око 400 милиона долара помоћи. Не постоје писани подаци о томе где је тај новац завршио.

A чињеница је да је Саудијска Aрабија највјернији и једини преостали отворени амерички савезник на Блиском истоку.

Зато не треба да чуди ова "Лојдова" тужба преко које се, могуће, настоје компензовати и губици Велике Британије и СAД настали приликом хаварије на бушотинама у Персијском заливу.

О чему год се радило, несумњиво да у овој тужби и Република Српска, као и Србија, треба да искористе своју шансу и званичне институције треба да прикупе сву документацију о постојању "Aл-Каиде" и џихада на простору Балкана.

A такве има поприлично, исто као и злочина које су овдје починили муџахедини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана