"Туш"

Марина Чигоја

Одласком словеначке компаније "Туш трејд" у стечај обистинили су се страхови домаћих фирми да ће тешко наплатити више од 20 милиона марака колико им ова фирма дугује.

Основни проблем на који су домаћи добављачи мјесецима уназад упозоравали и због којег су страховали од могућег стечаја "Туша" јесте то што ова компанија готово да и нема имовине која би у стечајном поступку могла бити уновчена како би њихова потраживања била намирена.

Отварањем стечаја у "Тушу" на видјело излази и права намјера коју су власници ове фирме имали када су у октобру прошле године ставили катанац на врата. Очито је да њихова намјера није ни била плаћање обавеза које имају.

На такав закључак наводи и податак да је трговачки ланац   "Туш" 2009. године подијељен на двије фирме и то на "Туш", на којем је остала сва имовина, и на "Туш трејд" који се бавио само трговином у објектима које је изнајмљивао од "Туша" и пословао са добављачима робе на основу чега је годинама гомилао дуговања према њима.

На то у казује и извјештај Управе за индиректно опорезивање поднесен Тужилаштву овог предузећа због сумње да је оштетило буџет за више од пола милиона КМ.

Оно што је сада скоро извјесно јесте да ће добављачи из БиХ остати без милиона потраживања, а хоће ли неко одговарати због очигледне намјере словеначке фирме да не измири своје обавезе видјећемо у наредном периоду.

Питање које се свакако намеће јесте да ли је све ово могло да буде спријечено и да ли су институције које су задужене за контролу пословања могле и требале раније да реагују?

На овом примјеру сви у БиХ би требало да науче и да без обзира колико нам инвеститори били потребни не дозволимо да тек тако дођу овдје, покупе новац и оду. Страни инвеститори су пожељни и треба им пружити максималну подршку, али само уколико заиста желе да дођу и улажу овдје и запошљавају људе. Оно што сигурно није пожељно су афере какве смо и прије "Туша" имали прилике да видимо.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана