Тучићева оставка

Жељка Домазет

Оставка министра спољне трговине и економских односа БиХ Бориса Тучића који није хтио потписати дозволу за извоз оружја у Украјину жестоко је узбуркала духове у БиХ.

За потребно су нашли да реагују многи, што је најочитији доказ да је оружје, његово уништавање а поготово његов извоз колач око кога су се многи окористили и да је из ове земље ван контроле излазило много тога што је подгријавало ватру у ратним подручјима и ширило џепове оних који су се од тога окористили.

До када ће БиХ зарад личних интереса и свађе са цијелим демократским свијетом коме је мир и добра сарадња са другим државама приоритет градити своју неизвјесну будућност, остаје да се види.

Јер у овом случају чињеница је то да би се БиХ извозом оружја у Украјину директно, јавно и свјесно умијешала у ратни сукоб. Какве би то посљедице имало, не треба ни говорити.

Чињеница да се у БиХ и двије деценије након крвавих сукоба још са сигурношћу не зна шта од наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава има, колико је тога у складиштима, колико ван њих мимо било чије контроле, шта треба уништити, шта продати, а шта сачувати довољно говори о овој земљи.

Стога и не чуди да је управо ова земља годинама складиште из кога се посуђује, узима, краде и купује наоружање и муниција која завршава на ратним подручјима, у терористичким базама и свему ономе што је далеко од уређености, стабилности и просперитета.

Рат, тероризам па ни наоружавање никоме добра донијели нису, а БиХ која све то годинама логистички помаже може се довести у ситуацију да буде непожељна за било какве искораке који се од ње годинама траже. Јасно је и птицама на грани да свако онај ко своју перспективу гради на подгријавању сукоба других може само потонути у бездан и бесперспективност.

По оној народној "ко са ђаволом тикве сади могле би му о главу разбити" и БиХ може доћи у ситуацију да се данас-сутра заглави у властитом посрнућу из кога је нико неће моћи извући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана