Ту нема Бога, нема правде

Марина Чигоја
Ту нема Бога, нема правде

Радници Урбанистичког завода РС већ су мјесец у штрајку. За то вријеме у овом уништеном стратешком предузећу издешавало се све и свашта, а понајвише је било кршења закона. И ником ништа.

Раднике је директор по налогу већинског власника тјерао на улицу, противзаконито позивао на дисциплински поступак, застрашивао...

И то није све што се дешавало у Урбанистичком заводу за тај мјесец. Инспекцију рада су позивали и директор и радници, покренут је предстечајни поступак, именован привремени стечајни управник, поднесене кривичне пријаве... Aгонија радника, који пет мјесеци нису примили плату, и даље траје.

A да је стање у Урбанистичком заводу РС и више него катастрофално, показује и недавно истјеравање радника који штрајкују изван зграде Завода. Иако је тада већ био именован стечајни управник, директору то није представљало сметњу да закључа радницима врата и не пусти их у зграду у којој раде.

Чињеница је да су они на крају успјели да уђу, али не захваљујући доброј вољи директора, већ првој прилици која им се указала да буквално упадну унутра.

Сасвим логично, поставља се питање због чега нико не реагује? Зашто медији немају исти однос према драми радника у Урбанистичком, као што су имали према радницима у "Медицинској електроници?" Зашто тужилаштво ћути и разбија предмете да би разбило организовану групу? 

Радници траже да судски органи што хитније реагују и спријече кршење закона у установи од републичког значаја која је дата у руке приватнику у сумњивој приватизацији?! Приватнику који је, очито, јачи од државе и институција које треба да спроводе закон.

Да ли ће се зачарани круг у Урбанистичком заводу РС прекинути? Тешко је у то вјеровати. Посебно послије одлуке Основног суда да стечај у Урбанистичком спроведе стечајни управник Доста Бараковић, иста она која је "успјешно" спровела стечајеве и у бесцјење распродала имовину некадашњег бањалучког гиганта "Чајавеца". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана