Тржиште за отпад

Маријана Миљић Бјеловук

Тржиште БиХ се укратко може упоредити са кантом за смеће.

Грађанима се пласира све оно што не ваља у другим земљама, што нико не купује, што нико не жели на своме тањиру или у домаћинству.

Тако је само за десет мјесеци ове године грађанима БиХ сервирано за ручак више од 21.000 тона отпада од меса из региона и земаља Европске уније.

Овај клаонички отпад који се нашао на трпези становника БиХ, у земљама из којих је увезен не даје се чак ни кућним љубимцима. Али зашто би то завршило на депонији, када се може испод сваке цијене увести у БиХ и пласирати њеним грађанима, који су принуђени да због пада стандарда и немаштине купују отпад за преживљавање.

Све ово се дешава због лоших, односно никаквих контрола, гледања кроз прсте појединцима, али и непостојања жеље надлежних на нивоу БиХ да једном за свагда кажу стоп увозу отпада на тржиште БиХ!

Не чуди нас да је управо због тога, здравље грађана уништено јер се разни адитиви додају тим производима како би сачувало њихов изглед.

Поред овог смећа које се пласира на тањир, на тржиште БиХ ове године стигло је и 1.069 производа за које је утврђено да су опасни по људе. Међу тим производима су пегле, гријалице,  кувала за воду, али и играчке и многи други производи.

Колико ли тек онда постоји оних производа за које није утврђено да су опасни, а јесу?! На тоне сигурно.

Очигледно је да се увозним лобијима у БиХ не жели стати украј. Све се може, али се не жели. Јер од тога неко има користи и пуни свој новчаник на штету недужних грађана који се из дана у дан све више уништавају.

На то смеће од производа удружења, произвођачи, потрошачи упозоравали су надлежне годинама. И све је и дан-данас остало само на тим упозорењима, ништа се није промијенило. И са сигурношћу можемо и рећи да неће.

Очигледно је да за посљедице нико не мари. Њих једино имају потрошачи, које је на крају крајева најлакше и окривити за све.

Питање је хоће ли се на крају икакве контроле предузети и уколико неко страда од тог отпада од меса и опасних производа.

Уосталом за то ће се окривити неко други, ко је недужан. Као и за све остало што се догађа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана