Трошкови закупа

Сандра Милетић
Трошкови закупа

Податке о томе од кога и какве просторије, и под којим условима закупљују институције БиХ већ годинама нико нема.

То је изгледа строго чувана тајна. Зна се једино да се износ који се из буџета издваја за закуп из године у годину повећава и да је тренутно достигао цифру од вртоглавих 28 милиона марака.

Посланици Парламента БиХ још 30. децембра прошле године задужили су Савјет министара БиХ да им у року од једног мјесеца достави уговоре о закупу пословних простора које користе институције БиХ, али то се ни до данас није десило.

A да се новац из буџета немилице троши у вријеме кризе показује и податак да од готово 70 институција на нивоу БиХ само њих девет не издвајају средства за закуп.

Министарство одбране на име тих трошкова на располагању има невјероватних 8.966.000 марака годишње, а прате га Министарство иностраних послова (5.198.000 марака) и Aгенција за идентификациона документа (2.245.000 марака).

Невјероватно је да је и Aгенција за истраге и заштиту која треба да усели у нове просторије у Источном Сарајеву планирала да у овој години на закуп потроши 1.015.000 марака. И Савјет министара уселио је у своју зграду, али и даље поједина министарства троше новац за закуп одређених просторија.

Упућени тврде да многе институције без икакве контроле саме себи проналазе смјештај и да нико не зна шта се налази у цијени која се за те намјене плаћа из буџета. Додају и да постоји оправдана сумња да у пословима склапања уговора за закуп пословних простора има посла и за истражне органе, односно да има послова који нису чисти.

Да је тако показује и то да се цифре које се издвајају за закуп из године у годину увећавају за десетине, па и стотине хиљада марака. A није могуће да се цијена закупа толико повећава. Уосталом, ваљда би требало тражити јефтинији простор, а не издвајати енормна средства.

У сваком случају, све те уговоре треба дати на увид јавности, треба их анализирати и утврдити на који су начин склапани, како се дошло до енормних цијена и шта се за толике износе добија.

Само тако ће се коначно расвијетлити прича око закупа, уговора и трошкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана