Трошкови и плате

Тања Шикањић
Трошкови и плате

Четворочлана породица у Републици Српској само за исхрану мјесечно потроши око 40 одсто или скоро половину кућног буџета.

Тако се Република Српска када је ријеч о удјелу ових трошкова у укупном буџету, налази у самом врху у односу на остале европске земље.

У свим другим земљама, захваљујући много већим платама, издвајања за трошкове исхране су, процентуално, неупоредиво мања него код нас.

Тако, на примјер, за ове трошкове, једна породица у Словенији издваја само 14,6 одсто буџета, док је у Европској унији тај проценат свега 14,2.

Чак су и земље из окружења у много већој предности у односу на РС по овим трошковима.

Ови показатељи довољно говоре о животном стандарду у Српској, гдје велики проценат становништва већ одавно ради само да би преживио, а захваљујући сталним поскупљењима саставити крај с крајем постаје право умијеће.

Већина породица у РС себи не може да обезбиједи ни пола новца потребног за просјечан кућни буџет, који према подацима Покрета потрошача износи 1.727 марака, колико је неопходно за подмирење основних егзистенцијалних потреба.

Када се само за храну од овог буџета издвоји 40 одсто новца, јасно је колико средстава једној породици преостане за све друге трошкове.

Храна је, дакле, приоритет у кућном буџету, а према мишљењу многих, добар дио намирница све је ближи луксузу, јер су сви они становници, који раде за минималне плате, већ одавно преструктурисали своју потрошњу, те су квалитетну храну, замијенили мање квалитетном, али, што је за њих најважније, јефтином.

Осим хране, највише новца у кућном буџету, породице троше на станарину, те је само за ове двије ставке потребно издвојити око 990 КМ. Са просјечном платом запослених у приватном сектору од око 550 КМ, спајање краја с крајем постаје питање за милион долара.

Јасно је и да многи једва себи могу да приуште оно основно, неопходно за живот. О осталим стварима више не могу ни да сањају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана