Трновит пут ка ЕУ

Ведрана Кулага Симић

БиХ годинама путује ка ЕУ, а видљив помак је уочен тек посљедњих мјесеци јер је коначно поднесен захтјев за чланство у тој европској породици и дати одговори на више хиљада питања које је срочила Европска комисија.

Одређене реформе су спроведене у дјело, добар дио још чека епилог, а пред домаћим лидерима су бројна отворена питања о којима треба да постигну јединствен, заједнички договор како би свим становницима БиХ кренуло можда набоље јер је она далеко од уређене земље. Она је још земља у којој је “жив” међународни фактор - у којој су и даље ОХР и високи представник који има механизме којима може да се мијеша у ствари о којима у нормалним земљама не би смио ни да помисли.

И јасно је да ће прво морати да буде стављен катанац на врата ОХР-а да би се преузео кључ за улазак у европску породицу. А то је све на дугом штапу и нико не може да каже када ће се то десити. Можемо само да лицитирамо датумима, јер је то једна од ријетких ствари које нам полазе за руком.

Домаћи лидери су одавно требало да преузму потпуну контролу над овом БиХ, ма каква она била. Превише времена је потрошено на небитне ствари и приче које обичним људима, који желе само да живе од поштеног рада и да имају живот достојан човјека, нису донијеле ништа. Неке су чак погурале да се заувијек одрекну овог поднебља и срећу потраже у ЕУ, којој ова земља, ако је судити према изјавама и документима, толико тежи.

Пред БиХ су велики задаци, али прво мора да среди ствари у свом дворишту да би се могла отиснути даље.

Бројна неријешена питања годинама чекају боље сутра, као што бројне ствари служе само за гурање под тепих, иако би управо ту најмање требало да буду. Бројне тешке ријечи годинама нам кроје неизвјесну судбину и тако живимо већ дуже од двије деценије.

Одавно је вријеме да се ствари и одређена размишљања промијене, али све у складу са специфичним уређењем БиХ, коју чине два равноправна дијела. И то је све.

БиХ јесте на путу ка ЕУ, али у посљедње вријеме се није много чуло шта је са ОХР-ом? Да ли се, шта и како ради на испуњавању услова за затварање те канцеларије? Када ће на све њих бити стављена тачка и да ли ће нам врата ЕУ бити још отворена и колико?

Таквих и сличних питања има превише, али одговор на свако од њих зависи од спремности оних у чијим рукама је тренутно будућност ове земље. Оних  који су на протеклим изборима добили повјерење овог народа да га поведу у бољу и безбједнију будућност.

Предалеко смо ми од пуноправног чланства у ЕУ, и то је свакоме јасно, али путовање ка том циљу може и треба да изроди уређенију земљу јер нико не жели да му земља буде као БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана