Трла баба лан

Милијана Латиновић

Прича о јефтинијој храни у БиХ, ограничењу поскупљења и смањењу ПДВ-а све више личи на ону добро познату фразу “Трла баба лан”.

 

Како у овој земљи ништа не иде једноставно, већ сваки пут као неком обилазницом тако не може преко ноћи ништа ни да појефтини, а камоли да се неки прописи и процедуре, од животног значаја за грађане, усвајају брже. Наравно кад треба да поскупи, може преко ноћи, што не би могло, криза је. Нема везе што је та роба која поскупљује већ мјесецима у неким складиштима.

Онима који је продају таман добро дође да оно што су платили јефтиније сада продају по далеко вишим цијенама и тако уберу профит. Иста прича је и када је ријеч о гориву, храни, услугама.

У свим секторима је тако кад поскупљује цијене скачу преко ноћи, а када треба да појефтини, јер је појефтинило и на свјетским берзама, е онда не може док се не распродају залихе.

Сваки пут ломи се наравно преко леђа грађана који једва састављају крај с крајем. И док далеко богатије земље од наше уводе разне олакшице и помажу својим грађанима да како-тако прегурају ова кризна времена, код нас се надлежни углавном баве неким бескорисним пословима и препуцавањима.

У свакој, па и у причи око измјена Закона о ПДВ-у они нађу начин и разлог да се не разумију, не подржавају и не усагласе. Никада, али баш никада, они који сједе у скупштинама, домовима народа и другим институцијама, са све три стране, нису испред себе ставили један заједнички циљ, како помоћи народу, па искористили све оне могућности које имају, први, други, трећи, да се што прије дође до тога циља.

Напротив, сваки пут би све различитости својих политика искористили само да продубе јаз, да се што више одмакну од циља и брже-боље окриве оне друге. У томе су најбољи, у томе им нема премца.

Ко још мари за народ који их је изабрао да сједе у тим фотељама, примају минимално четвороцифрене износе сваки мјесец и не раде ништа? Па нико, наравно. Јер да маре иоле једном би стали на лопту и рекли да је доста препуцавања, упирања прста у оне друге и тражења криваца.

Овако, неким чудом, усагласили су се само за именовање још једне заједничке комисије чији би став по питању диференциране стопе ПДВ-а требало да буде познат почетком идућег мјесеца.

Онда ће сви на љетну паузу, а кад се врате биће презаузети око кампање јер у октобру се ваља поново изборити за фотељу. Ко преживи причаће!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана