Тријумф политике прошлости

Мирослав Филиповић
Тријумф политике прошлости

Останак Канцеларије високог представника (OHR) у БиХ, који је све извјеснији, а посебно послије изјаве високог представника Валентина Инцка да је тешко очекивати његово затварање у изборној години, био би тријумф политике прошлости западних дипломата који по сваку цијену желе да моћ одлучивања у земљи буде задржана у рукама странаца.

Био би то сасвим сигурно наставак рада нечасне и лицемјерне међународне управе у земљи који ће отежати даљи европски пут, јер ће у ваздуху и даље лебдјети, далеко изнад домаћих институција, устава и закона, неприкосновени владарски дух високог представника и његових "бонских овлашћења".

Иако је пракса "бонских овлашћења", којом се ниподаштавају легално изабрани представници власти ове земље на свим нивоима, у супротности са елементарним демократским принципима развијених земаља, у БиХ је то нормалан механизам за тренирање строгоће и спровођење самовоље међународних управитеља.

Ова формула вјероватно може да задовољи его западних дипломата, али не може више да буде начин за напредак. Она је остатак прошлости који земљу држи у стању међународног протектората и ропства.

Несхватљиво је да се добар дио представника демократске Европе и бошњачких политичких првака залаже за останак OHR-а и таквог начина рада - незабиљеженог у европској и свјетској историји - када сувереном земљом управља Канцеларија.

И не само да се подржава рад OHR-а, већ се праве разне конструкције ради што дужег останка неодговорне и неограничене међународне владавине у земљи.

Ту је разобличена сва неискреност међународне политике у БиХ, јер једноставно немогуће је уводити демократију и јачати владавину права наметањем рјешења извана. Може ли се уопште демократија уводити недемократским методима?

Све је нелогично, а понајвише поданички менталитет бошњачке политичке елите која отворено признаје да воли и жели да живи под страном палицом, јер у њој виде шансу за остваривање својих радикалних циљева и обрачун са свима онима који се не слажу са њиховом политичком сврхом - апсолутно централизованом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана