Тријумф хуманости

Цвија Мркоњић

Судећи по позивима на хуманитарни број 1458 и стању на жиро-рачуну удружења "Искра", грађани Српске положили су десетком испит хуманости и још једном показали да за удружена срца и снаге РС нема неостваривих циљева.

Родитељи и њихова дјеца обољела од малигних болести ускоро ће, у оквиру Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука (УБКЦ) имати обезбијеђен смјештај, јер је новац за изградњу "родитељске куће" прикупљен.

Звучи фасцинантно да је у року од неколико часова износ на рачуну достигао неопходних 700.000 КМ, захваљујући становништву, које је неуморно позивало хуманитарни број и донаторској вечери, коју је у сриједу увече организовао Кабинет предсједника РС.

Паралелно са донаторском вечери на Тргу Републике одржан је хуманитарни концерт, на којем су се окупили многобројни Бањалучани, који су дошли да подрже акцију "С љубављу хуманим срцима" и да дају свој допринос изградњи "родитељске куће".

Романа, Дадо Глишић, Јелена Томашевић, Владо Георгиев, Жељко Самарџић и "Милиграм", док су забављали публику својим хитовима, непрестано су их и позивали да се прикључе акцији и позову хуманитарни број.

Да имају велико срце, осим грађана и естрадњака, показали су и министри Владе Српске, министри из Србије, као и представници јавног, привредног и друштвеног живота.

Сви они дошли су у Административни центар Владе РС да би помогли да се олакша ситуација онима чије су патње и бриге најтеже.

Осим званичника на хуманитарну линију јављали су се и други гости, глумци и музичари, а сви редом су истакли да се врло радо одазивају оваквим акцијама.

Чланови породице Марковић, који су из Теслића са болесном трогодишњом дјевојчицом морали да се преселе у Бањалуку, веома су се обрадовали вијести да је новац прикупљен.

Објекат, који ће бити повезан топлом везом са УБКЦ и који ће се састојати из седам апартмана, знатно ће смањити трошкове родитеља болесних малишана. Они ускоро неће бити приморани да плаћају станарину у Бањалуци да би живјели у близини болнице гдје готово свакодневно воде дјецу на терапије.

Изградња "родитељске куће" најмање је што друштво може учинити за мале велике хероје и њихове родитеље, који из дана у дан настоје да не изгубе битку са опаким болестима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана