Трговина са ЕУ

Ма­ри­на Чигоја

Европска унија још једном је пред власти БиХ поставила исти захтјев. "Омогућите Хрватској увоз под условима под којима је то чинила док није била чланица ЕУ или ћете изгубити трговинске повластице које смо вам дали" - то је у најкраћем саопштење које је прије два дана стигло из Делегације ЕУ у БиХ.

Упорни покушаји представника БиХ у преговорима са ЕУ да докажу да овај ултиматум нема никакво оправдање, нити се у било каквом споразуму омогућавање бенефиција Хрватској спомиње, остали су без резултата. Најновији иступ ЕУ показује да они неће одустати од својих захтјева, а то су изгледа брже-боље хтјели то да покажу и онима који у наредне четири године буду на власти у БиХ. ЕУ је БиХ оставила рок да до краја 2015. године оконча прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), али очито на начин на који то њима одговара. У супротном, БиХ ће бити укинуте олакшице које је до сада имала при извозу у ЕУ, а односе се прије свега на одређене врсте воћа и поврћа.

Рачуница представника преговарачког тима БиХ показује да би у случају губитка повластица од ЕУ губици на годишњем нивоу били 40 милиона, док би штета, уколико би се направили уступци Хрватској, а тиме и цијелој ЕУ, била далеко већа. Не само директна него и индиректна која би се огледала у драстичном смањењу производње. Ипак, без обзира што је штета у случају укидања повластица далеко мања, не смије се допустити да до тога дође јер ни ових 40 милиона КМ, за привреду каква је наша није мало. Производи из БиХ који су, према ранијем договору са ЕУ у пуној царинској заштити до уласка у ЕУ, морају то и остати како домаћа производња не би била потпуно угушена.

Не треба заборавити ни на све негативне посљедице које је улазак Хрватске имао на БиХ, с обзиром на то да је то било једно од наших најзначајинијих извозних тржишта и да је од 1. јула прошле године онемогућен извоз производа биљног и животињског поријекла.

Након свега, јасно је да Европска унија неће тако лако одустати од својих захтјева, али исто тако ни БиХ овај пут не би требало да попусти јер би посљедице биле несагледиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана