Трговина Борац

Горан Маунага
Трговина Борац

Директор фирме "Трговина Борац" из Травника Фехим Бојић, поред тога што је склапао незаконите купопродајне уговоре са трећим лицима, међу којима је Компанија "Малбашић" из Бање Луке, продајући тако имовину предузећа "Крајина Борац" из Бање Луке, добро се овајдио од свих уговорних страна.

Додуше, незаконито, али у БиХ не мора да значи да је то и дефинитивно тако. Јер све што је данас било незаконито, преко ноћи овдје може да постане своја супротност.

То потврђује о одлука Уставног суда БиХ да усвоји апелацију "Трговина Борца" и "Малбашића", иако је "Крајина Борац" тужио и у свим судовима у РС добио спор против њих. Имовину "Крајина Борца" Влада РС је раније и у складу са законом приватизовала као државну.

Уставни суд је тако прекршио Оквирни закон о приватизацији предузећа и банака у БиХ, Закон о приватизацији државног капитала у предузећима РС и Одлуку високог представника Волфганга Петрича из 2000. године.

Тај правни преседан није спријечен, иако је премијер РС Милорад Додик на те пропусте упозорио високог представника Валентина Инцка. ОХР је упутио мишљење Уставном суду, али безуспјешно.

Од свега тога, за сада, Бојић је, поред власника "Трговине Борца" Славка и Дијане Милојица, један од оних који су од тог "посла" највише профитирали.

Одлука Уставног суда БиХ која је донесена у корист предузећа "Борац Травник" је неодржива. Она нарушава структуру БиХ јер је, поред тога што крши законе, противна Дејтонском споразуму и Уставу БиХ.

Мало изненађење је у томе што су три стране судије биле против усвајања апелације, док су за одлуку гласали Бошњаци, Хрвати и један Србин из РС.

Слиједи подношење захтјева акционара "Крајина Борца" за преиспитивање одлуке Уставног суда. Правобранилаштво РС ће све учинити да заштити имовинска права РС.

Aли ако Уставни суд БиХ не коригује своју одлуку, она ће да изазове ланчану реакцију правних лица са тужбеним захтјевима. Посљедице би у том случају биле несагледиве.

Нажалост, и то би могло да се деси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана