Трговачки трикови

Анита Јанковић-Речевић

Трговина је вјештина која се дефинише као процес размјене робе и услуга, и назив јој потиче од словенске ријечи трг, или од грчке тргос, што би у преводу значило превара. И ако се само мало ослушну жалбе потрошача, увиђа се да дефинитивно ништа неистинито нема у том преводу јер већина трговаца не бира начин зараде.

У трци за што већим профитом служе се разним триковима, који су најчешће ништа друго него превара и то увијек на штету потрошача. Врло вјешто користе непажњу и наивност купаца који слијепо вјерују свему што им сервирају. Свјесни су да ништа брже не привуче купца у продавницу као рекламе и велики натписи на излозима о распродаји и снижењима, који су ништа друго до игра бројевима и шарена лажа. Акција као да је кодна ријеч пред којом потрошачи губе контролу и најчешће потроше чак и новац који немају. Врло честа су и ситна закидања на грамажи код сувомеснатих производа, гдје купци поред шунке, чајне и кулена плаћају и папир или пластичну амбалажу у коју им се производ пакује. Иста ствар је и са воћем, које прије пласмана пакују трговци, плус што се међу свјежим јабукама, крушкама, мандаринама и бананама увијек завуче и по једна, двије увеле, које се само могу бацити. 

Једна цијена на рафу, а друга на каси још је један од честих трикова којима трговци прибјегавају. Нажалост, таква превара у већини случајева има прођу јер тек мали број обазривих потрошача запазити спорну разлику у цијени. Такође, замка на коју многи не обраћају пажњу јесу акције у којима се нуде два производа по наводно нижој цијени него када би се та иста два производа узела појединачно. Међутим, у пракси то често није тако. Дешава се да на тај начин купци потроше и неколико марака више него да су производе узели појединачно.

Оно што је посебно опасно јесте играње са роковима трајања. Јавна је тајна да се у маркетима рокови на разним прехрамбеним производима редовно прекуцавају, а оно што посебно љути јесте да се у дјечије пакетиће пакују стари слаткиши. Од 204 прегледана пакетића у продавницама широм РС инспектори за храну су у 36 новогодишњих поклона пронашли производе којима рок истиче већ у јануару наредне године. Такви потези у трци за профитом крајње су срамни и неморални јер стари слаткиши могу изазвати тровања код дјеце, која су најосјетљивија потрошачка категорија.

Иако тржишни и инспектори за храну редовно обављају контроле, стиче се утисак да је то недовољно јер се преваре потрошача дешавају свакодневно.

С друге стране, ни потрошачи нису довољно информисани о својим правима, па не знају ни шта да ураде када уоче да су преварени. Удружења за заштиту потрошача морала би више порадити на едукацији купаца, али и да код надлежних издејствују веће казне за трговце који се служе преварама. Све док су казне благе, а потрошачи неинформисани, трговачке махинације биће свакодневица. А зашто и не би кад им се може.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана