Трептачи

Дарко Момић

Министарство унутрашњих послова Републике Српске посљедњих неколико дана показало је да озбиљно води акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу и санкционисање возача који у возилима противзаконито посједују и користе уређаје за давање посебних свјетлосних знакова и звучних сигнала, такозване “трептаче”.

У јавност је прво процурило да су полицајци у уторак уочи самог наставка девете редовне сједнице Народне скупштине РС у Бањалуци извршили контролу и скинули “трептаче” са возила које служи за потребе Клуба посланика СДС-а у републичком парламенту, а које најчешће користи шеф тог клуба Миладин Станић који се на једној од посљедњих сједница прописно обрукао не правећи разлику између метрологије и метеорологије и тако зарадио надимак “метеоролог”.

Његов возач зарадио је прекршајну пријаву због незаконитог коришћења “трептача”, а Станић је отворено и поштено признао да подржава поступање полиције и да се залаже за стриктно поштовање саобраћајних прописа и Закона о безбједности саобраћаја.

Истога дана реаговали су из Народне скупштине РС из које је саопштено да је генерални секретар НСРС Небојша Згоњанин 25. октобра 2019. године обавијестио Службу возног парка парламента о допису МУП-а Српске у којем је прецизирано да “само возила која се сматрају возилима под пратњом могу користити 'трептаче', а да је једино такво возило у републичком парламенту возило предсједника НСРС”, те да им је изричито напоменуто да су “дужни да се у свом раду истих строго придржавају”.
Само дан касније, опет захваљујући нашем листу, јавност је сазнала да је полиција дан прије “трептаче” скинула и са возила Министарства управе и локалне самоуправе РС и возачу министарства и министарке Лејле Решић такође “спуцала” прекршајну пријаву.

Нико из министарства није се огласио тим поводом, али је зато упало у очи понашање појединих медија.

О чему се ради? О томе да су пренијели вијест о скидању “трептача” са возила шефа посланика СДС-а, док су се сутрадан, када је објављено да је полиција Српске поступила идентично (како треба и доликује и свака част) и када је у питању возило једног од министарстава у Влади Српске, направили и глуви и нијеми и ћорави.

Ако сматрају (не постоји други разлог зато што је сто одсто сигурно да то нико од њих не тражи), да “нечињењем” и непуштањем вијести попут поменуте вијести о “трептачима” некоме чине услугу, онда се грдно варају. Другим ријечима, ако полиција показује да нема разлике међу онима који крше саобраћајне прописе, зашто би ту разлику правили медији? Једноставно је, пробајте!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана