Трећа срећа

Драгана Орловић

Избори из два пута и гласање у два круга нису уродили плодом. Узалуд су пребројавани тајни гласачки листићи и непотребно прављени неважећи. Без разлога је и међу кандидатима расла тензија чији приједлог програма рада је бољи, писменији или са дужом приложеном биографијом. Најбољи није изабран.

Не, нису у питању општи или локални избори, није ни референдум по сриједи, нити било која политичка партија, иако у први мах можда тако дјелује.

Ријеч је о Универзитету у Бањалуци и његовом конкурсу за избор ректора.

Већ трећи мјесец ова највећа високошколска установа у Републици Српској је у жижи јавности и изгледа ће тако бити и идућих дана, а можда и мјесеци.

Али кренимо редом. Откако је 28. јануара први пут расписан конкурс за првог човјека бањалучког Универзитета, академска заједница се напросто ускомешала и у њој су кренуле разне приче. Приче ко приче, не треба им много вјеровати, али на крају су се многе, нажалост, испоставиле тачним. Једна од најиспричанијих била је политика и то да ће она пресудити у избору кандидата за ректорску фотељу. Са политиком у академску заједницу су прво на одшкринута, а потом на широм отворена врата ушла и разна подметања.

Најбољи примјер за то била је прва сједница Сената Универзитета у Бањалуци, на којој је у другом кругу гласања направљен један неважећи гласачки листић, на којем су била заокружена имена оба кандидата. И тако је овим кандидатима и поред једнаког броја гласова за длаку измакла ректорска фотеља. Тада су кренуле нове приче ко би могао бити тај ко је направио неважећи глас, као и међусобне оптужбе да постоје разна лобирања и уцјене свих 29 чланова Сената о томе како ће и коме указати своје повјерење...

Бурна је била и ова друга сједница Сената, која је поново завршена без изабраног ректора.

Један од фаворита и уједно члан Сената одлучио је да не гласа и тако сам себи измакао ректорску столицу, јер му је баш његов глас био потребан за натполовичну већину. То је учинио, како тврди, из моралних разлога. Ту је наравно био и онај један неважећи глас, поново са заокружена два имена кандидата. И тако због морала и појединих чланова који не знају како и за кога гласати, Сенат мора поново расписати конкурс и поновити још једном цијелу процедуру. Хоће ли бити трећа срећа, знаћемо послије још једног тајног гласања. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана