Тражи плату, па добиј отказ

Маријана Миљић Бјеловук

Немали број радника, нажалост, остане без зарађене плате. За њу црнче и дан и ноћ током читавог мјесеца и на крају је не добију.

Али зато када се побуне, прибјегну разним методама само да је искамче, неријетко умјесто пара добију отказ.

Један од примјера за то су запослени у предузећу "Бадер" из Шамца, који су чак и блокирали предузеће да би добили четири плате које им послодавац није уплатио. На доприносе и бесплатан одлазак код љекара и не помишљају. Одавно су заборавили на то, јер њемачки бизнисмен и власник овог предузећа Бернард Шнајдер већ годину и по не исплаћује обавезе према држави.

Далеко од тога да раднике треба подстицати да блокирају предузећа, али у овом случају на то их је натјерало руководство ове фабрике. Јер, да су на вријеме исплаћивали оно што су требали, не би ни дошло до блокаде.

То показује колико се поједини послодавци у РС понашају бахато и колико у својим намјерама иду далеко.

Јер, овај "савјесни" послодавац је, нажалост, само један у низу. Колико је тек оних чији радници раде у страху? Који трпе све и свашта и не усуђују се да проговоре, због страха да би их послодавац могао узети на зуб и да неће исплатити на десетине зарађених плата.

И док радници ћуте и трпе, газде се богате. На крају гасе фирме, одлазе, а иза себе остављају милионска дуговања, која углавном никада и не буду наплаћена. Буде прикупљена тек нека сића којом се обично покривају трошкови стечаја. 

Што је најтрагичније у читавој саги, на крају су они једини срећни и задовољни јер и не одговарају за нанесену штету буџету РС, локалној заједници и запосленима. Са осмијехом на лицу и са великим износима на рачунима настављају са устаљеном праксом да иза себе остављају унесрећене раднике, који се боре да поштеним радом прехране своју породицу.

Нажалост, Шнајдера и њему сличних има на сваком ћошку. На надлежнима је да одлуче да ли ће прекинути ту устаљену праксу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана