Тражење проблема

Жељка Домазет

Да појединим круговима у БиХ није стало до тога да се одређене ствари рјешавају и да идемо напријед, показује и питање уговора о граници између БиХ и Црне Горе гдје је испроблематизовано питање Суторине.

Иако су сви надлежни одавно јасно рекли да Суторина није територија БиХ него Црне Горе, институције ове земље биле су суочене са притисцима бошњачких интелектуалаца и политичара који су вођени којекаквим интересима настојали да онемогуће рјешавање питања границе БиХ.

И таман када је упркос жестоким притисцима уговор о граници ипак потписан и јавност повјеровала да ће се питање границе БиХ и Црне Горе коначно ријешити како ваља, у цијелу причу се уплело ни мање ни више него Тужилаштво БиХ.

Случајно или намјерно, приликом гласања о уговору о граници нестало је интернета и електронски систем у Парламенту БиХ је заказао и није функционисао само када се гласало о овом уговору. Умјесто електронским путем гласано је подизањем руку, а заказао је и пренос путем интернет странице Парламента. Да ли је у питању саботажа или тек пука случајност, за саму одлуку о граници није ни битно јер је уговор потврђен већином гласова и ту нема ништа спорно. Парламенти свуда у свијету, па би тако ваљда требало бити и у овој земљи, гласају на овај или онај начин, електронски или ручно дизањем картице, сасвим је свеједно. Одлука је донесена и требало би свако да је поштује, а ако је евентуално и било неких пропуста када је ријеч о техничким стварима, надлежни у Парламенту то треба да утврде и санкционишу кривце.

Но, БиХ не би била оно што јесте да се од свега не направи проблем. У овој земљи која има проблема на претек неки их траже и тамо гдје их нема. У цијелу причу уплиће се Тужилаштво које би да испита зашто није радио интернет и зашто на интернет страници нису објављени резултати гласања. У ситуацији када ова институција има посла преко главе и када нису ријешени предмети терористичких напада, ратних злочина па чак ни покушаја убиства премијера сусједне земље, она се бави гласањем посланика и интернетом у Парламенту. Истовремено, Тужилаштву БиХ није пало на памет да се позабави порукама које су посланици добијали прије гласања о Суторини.

У земљи у којој нема воље да буде ријешено иједно значајно питање па се и оспорава питање прве ријешене границе са сусједима, не може се очекивати никакав напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана