Тражење несталих

Горан Маунага

Институт за нестала лица БиХ по посебном методу рада пронашао је посмртне остатке 4.000 несталих Бошњака и ниједног Србина. Свеукупно, за осам година постојања тог института идентификовао је више од 7.000 несталих Бошњака и 250 Срба.

С обзиром на те чињенице, као неко чудо дође информација да је настављена ексхумација у јами Радача и, као још веће чудо, да су пронађени људски посмртни остаци, и то у бетону којим је јама заливена с циљем скривања злочина.

Узалудна су била стална упозорења представника удружења породица страдалих из РС и српских представника у Институту да та институција ради селективно и да, заједно са још неким институцијама и појединцима, у процесу тражења несталих српских жртава функционише као удружени злочиначки подухват.

Опструкције, лажи, скривање доказа, подметања, замјена теза, одуговлачење провјере информација о несталима, понижења, натјерале су породице несталих из Српске да због свега тога туже БиХ Европском суду за људска права у Стразбуру.

Али ни то бошњачке представнике у Институту није анимирало да раде на ексхумацијама несталих Срба. Напротив, оне су обустављене и тамо гдје су биле покренуте.

То је случај са сарајевском депонијом у Бућа потоку, са сарајевским насељем Алипашин мост, са предметом "Казани" и са, све до неки дан, јамом Радача код Мостара.

Ексхумације су обустављене под разним изговорима иако се још  ништа не зна о око 300 убијених и несталих сарајевских Срба, док Српска тражи укупно још око 1.700 несталих.

И онда, након свих понижења, из Тужилаштва БиХ саопштено је да су у бетону Радаче пронађени људски посмртни остаци.

Не треба да изненади ако сљедећа прва информација буде да пронађени посмртни остаци у Радачи припадају Бошњацима, јер су, према поузданим информацијама, у тој јами завршили и Срби и Бошњаци. И, само нека изостану махинације.

Рад истражилаца у тешко приступачној јами Радача свакако даје бар мало наде у право и правду, у вјеру у будућност БиХ. 

Али права нада и стварна вјера биће потпуно повраћене ако ексхумације буду настављене и на српским стратиштима на којима су и даље обустављене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана