Трансформација у сардине

Данијела Бајић

Након што смо недавно сви заједно углас повикали “Поново ради биоскоп!”, сличан узвик, само са много мање интензитета, отео нам се са усана и кад су туристичке агенције почеле да продају аранжмане за одмор на Јадранском мору.

Дијелом због страха од пандемије која још није прогласила капитулацију, а више због оскудног репертоара који нам туристички прваци нуде за ово љето.

Ту је класични Неум, који је био отворен и лани кад је било много горе него сад, са туристима којима ће и ове године, због микропростора за купање, одмор служити за трансформацију у сардине, приљубљене заједно у конзерву кодног назива “љетујмо код нас”.

Ако нисте локалпатриоте и желите мало већи комфор, а тијело вам је зависник од морске соли помијешане са лосионом против сунца, још можете да одаберете једино Црну Гору. За сада је тако и нема мјеста за жалбе.

Једино ако у међувремену не искочи и Хрватска, али јако тешко јер са Европском унијом и “ковидом” надлежни још нису спремни да у исту реченицу убаце и ријеч “одмор”.

Због тога, између осталог, сви заједно ослушкују вијести о масовној вакцинацији, али, по свему судећи, пропорционално брзини којом долазе љетни дани, прича о колективној имунизацији се све више отеже и тешко да ћемо у јуну, јулу или августу гледати “хепиенд” на некој од хрватских или турских плажа.

А шта је са причом о “ковид” пасошима, питају се редовни скептици. Додају и то да се ситуација мијења из дана у дан и да свака земља индивидуално доживљава причу о корони, па самим тим доноси прописе за евентуалне придошлице.   

Чак и са најповољнијим сценаријем, вјероватно ће се многи двоумити да ли баш да путују преко границе за вријеме годишњих одмора, или да причекају још једну годину како би прича о корони и дефинитивно постала само ружна прошлост.  

Резерва је ту и за најгори сценарио, бар смо током пандемије научили да увијек имамо кеца у рукаву.

Прошлогодишња идеја о ваучерима за домаће дестинације је и даље актуелна, а ако вам се не свиђа ни та понуда, не преостаје вам ништа друго него да извадите лани купљене базене јер купање у дворишту је, ако ништа друго, најсигурније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана