Трампове игре

Вељко Зељковић

Све оно што је предсједник Србије Александар Вучић покушавао изградити у протеклом периоду на међународном плану могло би пасти у воду. И то само након једног “безазленог” парафа на документу који је представљан као један од покушаја да се нормализују односи на Балкану.

Споразум који је српска делегација потписала у Бијелој кући са представницима самопроглашеног Косова могао би угрозити европски пут Србије, односе Москве и Београда, али и довести Србију на оптуженичку клупу због одлуке да пристане да премјести своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим.

Иако су преговори у Вашингтону најављивани као историјски у нормализацији затегнутих односа Београда и Приштине, испоставило се да су амерички предсједник Доналд Трамп и његови савјетници косовску тематику искористили за своје геополитичке игре.

Крајњи циљ је био да се маргинализује утицај Европске уније на Балкану и Блиском истоку, а ојача позиција Израела, али и смањи економска повезаност Србије са Русијом и Кином. Задња ставка у преводу значи да ће се Србија у будућности мање економски ослањати на руске и кинеске компаније, а поготово оне које се баве снабдијевањем гасом  и изградњом фамозне 5Г мреже.

Трампови савјетници су успјели све то вјешто упаковати у поменути “косовски пакет”, а што би у коначници могло имати несагледиве политичке и економске посљедице по Србију, али и само Косово. Утисак је да је српски предсједник овом приликом био доведен пред свршен чин од стране домаћина овог састанка, јер није постојала опција “остави”. Трампово присуство је управо обезбиједило то.  

С друге стране, Брисел, а поготово Берлин, не гледају баш благонаклоно на све оно што је потписано овом приликом у Вашингтону, јер се коси са њиховом спољном политиком, а поготово оној према Блиском истоку.

У необраном грожђу, заједно са Србијом, нашла се и власт у Приштини која би могла остати без подршке из муслиманског свијета. Рекло би се - један параф, а стотину проблема.

До овог, вјероватно, не би дошло да је ЕУ водила разумнију политику. Држећи Србију у чекаоници и константно је уцјењујући неким новим условима за улазак у ову заједницу, те остављањем косовског проблема да се “кисели”, Брисел је, може се слободно рећи, у једну руку и кумовао оваквом епилогу. Трамп је само искористио ту празнину и европску неодлучност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана