Трачак наде у правду

Жељка Домазет

Након вишедеценијског ћутања Тужилаштво БиХ коначно је збацило прашину са предмета ратног злочина почињеног још прије четврт вијека, у љето 1992. године.

Тада су у најезди муслиманских снага побијени становници села Чемерно, а куће и имања до темеља спаљени. Ни до данас у ово село није се нико вратио, а преживјели мјештани, који су неким чудом преживјели покољ, расули су се свуда по свијету.

Чемерне слике Чемерна годинама су опомињале и тражиле правду, али они који су одавно требали да реагују упорно су ћутали. Четврт вијека након злочина и покоља становништва ухапшени су први осумњичени и, како се говорка, ускоро би требало да буду подигнуте оптужнице.

Мада су удружења српских жртава одавно подигла споменик за пострадале становнике Чемерна, углавном старце, жене и дјецу, власти им никада нису дозволиле да на спомен-плочи поред имена побијених Срба ставе натпис да је ријеч о ратном  злочину. А да је заиста ријеч о злочину који је почињен са јасном намјером да се Чемерно збрише са лица земље, говори чињеница да су они који су јуришали на њега имали наредбу да се све уништи.

О монструозности свега што се дешавало у овом селу довољно говоре пустош која и данас хара овим селом као и преживјели, од којих се многи никада нису ослободили траума које су преживјели. Неки од њих су одведени у злогласне логоре гдје су преживљавали страховите тортуре.

Преживјели и данас, након толико времена, са болом и тугом посјећују масовну гробницу и споменик, полажу цвијеће и пале свијеће за пострадале и њихове душе које чувају сјећање да је некада у овом малом селу било живота.

Хашки трибунал је сву документацију одавно прослиједио Тужилаштву БиХ које је годинама све те доказе чувало у ладицама и скупљало прашину. Да ли ће правда сада, након четврт вијека, коначно бити задовољена и сви виновници изведени на суд, остаје да се види. Преживјели не губе наду да ће једног дана сви они који су звјерски убили њихове најмилије завршити иза решетака. Буде ли овај злочин, као многи други почињени над Србима,  завршио ослобађајућим пресудама или благим казнама, онда ће се сасвим сигурно моћи констатовати да је правда у БиХ одавно угасила свјетло.

Овај мали зрачак свјетла враћа вјеру у то да ће и у овој земљи правичност стати на стабилне ноге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана