Топла вода из УСАИД-а

Дарко Момић

Предсједник Српске Милорад Додик прије два дана је устврдио да споразум који су иза леђа Републике Српске потписали Савјет министара БиХ и америчка државна агенција УСАИД вриједан осам милиона марака представља директно мијешање у унутрашње односе и изборни процес у БиХ. Он је прецизирао да Министарство спољних послова САД и УСАИД финансирају разне невладине организације и медије да пишу против Републике Српске и сузбијају руски утицај у БиХ.

Како је у рату, љубави и предизборној кампањи све дозвољено и све могуће, тако је могуће и да први човјек Српске сазове изненадну конференцију за новинаре, узнемири новинарске кругове и на крају каже нешто што је општепознато или пејоративним рјечником - открије топлу воду. А предсједник Српске прије два дана је урадио управо то и још је успут разочарао представнике седме силе.

Наиме, када је стигла најава о ванредној прес конференцији у Палати Републике у новинарским круговима су прво почела да круже питања: “Зашто је Миле сазвао прес, о чему ће говорити, шта је сад смисли”... Упоредо с питањима почела су и нагађања и могући одговори: “Да није нешто у вези са Давидом Драгичевићем, опет ће о мигрантима, можда ће одговорити на Мектићеве оптужбе”…

А онда - мућак! Новинари, а за њима и комплетна јавност остали су поприлично разочарани када је први човјек Српске као централну тему ванредне конференције за медије показао спорни споразум између Савјета министара и УСАИД-а. Разочарани зато што тврдња да Американци, уз британску подршку, планирају да дају новац на сузбијање руског утицаја представља аксиом геополитичких дешавања на цијелој земаљској кугли, а не само у БиХ. Вијест која заслужује сазивање ванредне прес конференције у Палати Републике је да су Американци дали неке паре Републици Српској, а не против Републике Српске. То ваљда раде стално!

Зато је Додикова потврда да ће руски шеф дипломатије Сергеј Лавров као једна од најугледнијих званица која је икада дошла у град на Врбасу 17. септембра посјетити Бањалуку заслужила већу пажњу него то да Американци дају паре са намјером да креирају атмосферу да Лавров не буде добродошао гост у Републици Српској.

А за тако нешто је осам милиона марака јако, јако мало!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана